Πακιστάν: Ελεύθερος αφέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Ίμραν Χαν

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν αφέθηκε ελεύθερος σήμερα από δικαστήριο της Ισλαμαμπάντ, το οποίο ήρε το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.

Ο 70χρονος πρώην πρωθυπουργός αντιμετώπιζε κατηγορίες για διαφθορά.

Έπειτα από πολλές ημέρες δικαστικής διαμάχης, ο Χαν πήγε σήμερα από τη Λαχόρη στο δικαστικό μέγαρο της Ισλαμαμπάντ, που απέχει 300 χιλιόμετρα. Δεν κατάφερε ωστόσο να βγει από το αυτοκίνητό του, επειδή η αστυνομία εκτόξευε δακρυγόνα εναντίον των συγκεντρωμένων υποστηρικτών του, που απαντούσαν με πέτρες και τούβλα.

Το δικαστήριο ωστόσο αναγνώρισε την «παρουσία» του Χαν, όπως είπαν οι δικηγόροι, έστω και αν δεν μπόρεσε να εμφανιστεί ενώπιον των δικαστών. «Ακύρωσε το ένταλμα σύλληψης και η διαδικασία αναβλήθηκε για τις 30 Μαρτίου» είπε ο Γκόχαρ Χαν, ένας από τους δικηγόρους του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Ίμραν Χαν κατηγορείται από την Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν ότι δεν δήλωσε τα δώρα που έλαβε όταν ήταν πρωθυπουργός, ούτε τα έσοδα από την πώλησή τους. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία.

Νωρίτερα σήμερα ο Χαν κατηγόρησε τις αρχές ότι εξυφαίνουν σχέδιο για τη σύλληψή του και υποστήριξε ότι είναι θύμα μιας συνωμοσίας με στόχο να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο Χαν έχασε την εξουσία τον Απρίλιο του 2022, έπειτα από πρόταση μομφής, και τώρα πιέζει την κυβέρνηση συνασπισμού που τον αντικατέστησε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Σήμερα, περίπου 4.000 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και μέλη των ειδικών δυνάμεων και της αντιτρομοκρατικής, είχαν αναπτυχθεί στην Ισλαμαμπάντ και τα νοσοκομεία της πόλης τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής. Η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του Χαν, σε μια αριστοκρατική συνοικία της Λαχόρης, αφού προηγουμένως απέκλεισε τους γύρω δρόμους και μπλόκαρε τα κινητά τηλέφωνα στην περιοχή.

Στις αρχές της εβδομάδας ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του και αστυνομικών που πήγαν στο σπίτι του για να τον συλλάβουν. Ένα δικαστήριο διέταξε τελικά τις δυνάμεις ασφαλείας να αποσυρθούν και ο Χαν υποσχέθηκε ότι θα πήγαινε στο δικαστήριο σήμερα, κάτι που είχε αρνηθεί να κάνει τις προηγούμενες ημέρες επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΠΗΓΗ

Check Also

Νέο Σύνταγμα στο Τόγκο – ertnews.gr

Τα μέλη του κοινοβουλίου του Τόγκο υιοθέτησαν χθες Δευτέρα το βράδυ νέο Σύνταγμα, που μετατρέπει …

Hide picture