Βρετανία: Πολιτικές διαστάσεις αποκτά η απόφαση του BBC για «παγώσει» τη συνεργασία του με τον Γκάρι Λίνεκερ

Με το βρετανικό Κοινοβούλιο να ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα να συζητά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης των Τόρις για το μεταναστευτικό, ένα νόμο για τον οποίο ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις έχουν εκφράσει τις έντονες ανησυχίες τους, η Βρετανία περνά ένα Σαββατοκύριακο με αντικείμενο συζήτησης την απόφαση του BBC να «παγώσει» τη συνεργασία του με τον πρώην ποδοσφαιριστή και επί δεκαετίες παρουσιαστή Γκάρι Λίνεκερ, για σχόλια που έκανε αυτός κατά του νομοσχεδίου, με την υπόθεση να αποκτά πολιτικές διαστάσεις και μια δυνητική κρίση για τον βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Ο Λίνεκερ, πρώην αρχηγός της εθνικής Αγγλίας και για τα τελευταία 20 χρόνια παρουσιαστής της «πιο διάσημης ποδοσφαιρικής εκπομπής στον κόσμο», Match Of The Day, όπως την χαρακτηρίζει το ίδιο το BBC, τέθηκε “εκτός αέρα”, έπειτα από κριτική που άσκησε στη μεταναστευτική πολιτική που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση των Τόρις.

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το νομοσχέδιό της κατά της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο προβλέπει κυρίως να απαγορεύεται σε όσους φτάνουν μέσω της Μάγχης να ζητούν άσυλο στη Βρετανία, κάτι που βρίσκεται στα όρια του διεθνούς δικαίου, με τον ΟΗΕ και πολλές διεθνείς οργανώσεις να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον προτεινόμενο νόμο. Χθες, Παρασκευή, Βρετανία και Γαλλία σύναψαν νέα συμφωνία για να αναχαιτίσουν την παράτυπη μετανάστευση από τις γαλλικές ακτές, με μια αύξηση της χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας από βρετανικής πλευράς, ανακοίνωσαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση κορυφής που είχαν στο Παρίσι.

Ο 62χρονος πρώην ποδοσφαιριστής, στα μικρόφωνα και στις οθόνες από το 1999, και ο πιο ακριβοπληρωμένος παρουσιαστής του BBC, τιμωρήθηκε από τον βρετανικό φορέα για αναρτήσεις του στο twitter και για αναδημοσιεύσεις tweets, επικριτικών κατά αυτού του νομοσχέδιου. Σε μια από τις αναρτήσεις, γινόταν λόγος για μια βάρβαρη πολιτική απέναντι σε ευάλωτους ανθρώπους, και μια ρητορική που παραπέμπει στη ρητορική που χρησιμοποιούσαν πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930.

Σε μια άλλη περίπτωση ο Λίνεκερ, ο οποίος έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν πρόσφυγες στο σπίτι του, αναδημοσίευσε μια ανάρτηση με ένα βίντεο της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν να μιλά για τον νέο νομο, με το σχόλιο του Λίνεκερ: «Θέε μου! Αυτό είναι απλά απαίσιο».

Για το BBC αυτό αποτέλεσε παραβίαση των κατευθυντήριων οδηγιών του.

«Είναι παραβίαση των εσωτερικών μας κανονισμών», ανέφερε ο βρετανικός φορέας, ζητώντας από τον Λίνεκερ να «αποχωρήσει» αυτό το Σαββατοκύριακο. «Ποτέ δεν είπαμε ότι ο Γκάρι πρέπει να είναι μια ζώνη χωρίς γνώμη ή ότι δεν μπορεί να έχει άποψη για θέματα που τον ενδιαφέρουν, αλλά είπαμε ότι θα πρέπει να απέχει πολύ από το να παίρνει θέση σε πολιτικά ζητήματα κομμάτων ή πολιτικές διαμάχες», πρόσθεσε το BBC.

Ωστόσο, έπειτα πολλοί διάσημοι πρώην ποδοσφαιριστές, σχολιαστές και παρουσιαστές ποδοσφαιρικών εκπομπών αποφάσισαν να μην παρουσιαστούν στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Λίνεκερ.

Οι διάσημοι πρώην ποδοσφαριστικές Άλαν Σίρερ και Ίαν Ράιτ δήλωσαν ότι δεν θα εμφανιστούν στο Match Of The Day, αυτή την εκπομπή θεσμό για τη Βρετανία, «την παλαιότερη τηλεοπτική ποδοσφαιρική εκπομπή στον κόσμο», σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Η διαμάχη με τον Λίνεκερ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο αθλητικό πρόγραμμα του BBC σήμερα (11/3) καθώς πολλοί παρουσιαστές δεν συμμετείχαν σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Λίνεκερ, οδηγώντας το βρετανικό κανάλι να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. «Εργαζόμαστε σκληρά για να επιλύσουμε την κατάσταση και ελπίζουμε να το κάνουμε σύντομα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η σαββατιάτικη εκπομπή του Match of the Day είχε προγραμματιστεί να προβληθεί στη συνηθισμένη ώρα παρά την απουσία του Λίνεκερ, αλλά πιθανότατα θα είναι μια σιωπηλή εκπομπή με τα κυριότερα στιγμιότυπα, δεδομένου ότι οι σχολιαστές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Ο Σούνακ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα υπερασπίζοντας τη μεταναστευτική πολιτική, λέγοντας ότι ελπίζει ότι ο Λίνεκερ και το BBC να μπορέσουν μπορούσαν να επιλύσουν τις διαφορές τους σε εύλογο χρόνο.

«Είναι ζήτημα δικό τους, όχι της κυβέρνησης», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίζεται να δίνεται η σωστή διάσταση των πραγμάτων, δεδομένης της σοβαρότητας του μεταναστευτικού ζητήματος που έχει οδηγήσει 45.000 ανθρώπους να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους διασχίζοντας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους παράνομα τη Μάγχη.

Ουδετερότητα υπό στενή παρακολούθηση

Η υπόθεση ανάγκασε το BBC να υπερασπιστεί την αμεροληψία του.

Ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας έχει δεσμευτεί να είναι πολιτικά αμερόληπτο, αλλά έχει αντιμετωπίσει κριτική από τους Τόρις και τους Εργατικούς σχετικά με το πόσο ουδέτερο είναι στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποιείται από προβεβλημένους παρουσιαστές για να κάνουν γνωστές τις προσωπικές τους θέσεις.

Ο γενικός διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβι, αποκάλυψε ένα σχέδιο αμεροληψίας 10 σημείων το 2021 μετά από διαμάχες, αλλά καμία τους δεν έχει τη μορφή χιονοστιβάδας όπως αυτή που εξελίσσεται από χθες. Σήμερα μάλιστα δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί για την υπόθεση Λίνεκερ.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και σχολιαστές μέσων ενημέρωσης κατηγορούν το BBC ότι φίμωσε τον Λίνεκερ, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Συντηρητικής κυβέρνησης, αφού η εκπρόσωπος του Σούνακ χαρακτήρισε τα σχόλια του Λίνεκερ «απαράδεκτα» και η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν είπε ότι ήταν «προσβλητικά».

«Το BBC δεν ενεργεί αμερόληπτα υποκύπτοντας στους βουλευτές των Τόρις που διαμαρτύρονται για τον Γκάρι Λίνεκερ», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σε δημοσιογράφους σε διάσκεψη στην Ουαλία.

Ο Λίνεκερ αρνήθηκε να κάνει σχόλια σε μέσα ενημέρωσης καθώς έφευγε από το σπίτι του στο Λονδίνο σήμερα και δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την άφιξή του στο King Power Stadium στο Λέστερ, όπου πήγε να παρακολουθήσει τον αγώνα ενός από τους συλλόγους που είχε αγωνιστεί.

Επιδιώκοντας να επιλύσει τη διαμάχη, το BBC είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνημένη θέση σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον Λίνεκερ προτού μπορέσει να επιστρέψει ως παρουσιαστής.

Το BBC είπε ότι είχε συζητήσεις με τον Λίνεκερ και την ομάδα του τις τελευταίες ημέρες και αποφάσισε να αποχωρήσει από την παρουσίαση του κορυφαίου προγράμματος Match of the Day «μέχρι να έχουμε μια συμφωνημένη και σαφή θέση σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Αλλά επικριτές της αναστολής του Λίνεκερ λένε ότι δικαιούται αυτός να έχει προσωπικές του απόψεις επειδή δεν είναι παρουσιαστής ειδήσεων.

Ο Γκρεγκ Ντάικ, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής του BBC από το 2000 έως το 2004, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC νωρίτερα σήμερα ότι ο βρετανικός φορέας έκανε ένα λάθος θέτοντας “εκτός αέρα” τον Λίνεκερ επειδή δίνει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση μπορεί να πει στον τηλεοπτικό σταθμό τι να κάνει.

«Η αντίληψη εκεί έξω θα είναι ότι ο Γκάρι Λίνεκερ, ένας πολύ αγαπητός τηλεοπτικός παρουσιαστής, τέθηκε εκτός μετά την πίεση της κυβέρνησης για ένα συγκεκριμένο θέμα», είπε ο Ντάικ.

Αυτό θα μπορούσε να απομακρύνει τους θεατές από το 100χρονο BBC, το οποίο χρηματοδοτείται από έναν ετήσιο φόρο «τέλους άδειας» 159 λιρών σε όλα τα νοικοκυριά που παρακολουθούν τηλεόραση.

Ενώ ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας συνεχίζει να έχει κεντρική παρουσία στη βρετανική πολιτιστική ζωή, πασχίζει να διατηρήσει επαφή με το νεότερο κοινό και αντιμετωπίζει απειλές για τη χρηματοδότησή του, καθώς ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές θέλουν να καταργήσουν το τέλος άδειας.

Ερωτήματα σχετικά με τον πρόεδρο του BBC, Ρίτσαρντ Σαρπ, θέτουν περαιτέρω πρόκληση για τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Ο Σαρπ δέχεται πιέσεις επειδή δεν αποκάλυψε την εμπλοκή του στη διευκόλυνση ενός δανείου για τον πρώην συντηρητικό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον λίγο πριν διοριστεί στο ρόλο του. Ο διορισμός του Σαρπ, που έγινε ύστερα από σύσταση της κυβέρνησης, εξετάζεται τώρα από την υπηρεσία επιτήρησης των δημοσίων διορισμών της Βρετανίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΠΗΓΗ

Check Also

Νέο Σύνταγμα στο Τόγκο – ertnews.gr

Τα μέλη του κοινοβουλίου του Τόγκο υιοθέτησαν χθες Δευτέρα το βράδυ νέο Σύνταγμα, που μετατρέπει …

Hide picture