Π. Τσακλόγλου: Δημογραφική γήρανση και προσαρμογή των συνταξιοδοτικών συστημάτων

Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Μαΐου στη Στοκχόλμη την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, τα θέματα που συζητήθηκαν είχαν να κάνουν με:
α) τις προκλήσεις που φέρνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας σε σχέση με την αναντιστοιχία θέσεων εργασίας και εργασιακών δεξιοτήτων  και 
β) την άμβλυνση των επιπτώσεων της δημογραφικής γήρανσης στην αποτελεσματική λειτουργία του κοινωνικού κράτους σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία αλλά και η γήρανση του πληθυσμού μετασχηματίζουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση του «χάσματος δεξιοτήτων», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισήμανε ότι η πρόβλεψη των δεξιοτήτων του μέλλοντος αποτελεί μεγάλη πρόκληση, ωστόσο η διαρκής προσαρμογή και η δια βίου μάθηση αποτελούν αναγκαία επένδυση.  

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύνδεσης εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, τόνισε ότι η εκπαίδευση δεν αρκεί να παρέχει τεχνικές δεξιότητες στους νέους μας, αλλά πρέπει να τους μάθει πώς να αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους διαρκώς. Εκπαίδευση, κατάρτιση, αναβάθμιση και ανανέωση δεξιοτήτων σε συνδυασμό με την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα θα καταστήσουν τους εργαζόμενους του μέλλοντος παραγωγικούς και την οικονομία ανταγωνιστική.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές και να προσφέρουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ οι κυβερνήσεις οφείλουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην διαρκή αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, και ιδίως των εργαζομένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν δικά τους προγράμματα κατάρτισης όπως έχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού πολιτικών για την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας ομάδων που υποεκπροσωπούνται, όπως οι γυναίκες, οι νέοι, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και οι μετανάστες.

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της δημογραφικής γήρανσης που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να κινηθούν σε σχεδιασμό πολιτικών τριών αξόνων:
i) την προσαρμογή των συνταξιοδοτικών τους συστημάτων,
ii) την προώθηση της ενεργού γήρανσης και την κοινωνική προστασία των ηλικιωμένων και

iii) τη στήριξη οικογενειών και νέων ζευγαριών για τη δημιουργία οικογένειας.

Η Ελλάδα, τόνισε, έχει ήδη προβεί στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, με την προσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην βάση του προσδόκιμου ζωής, την ουσιαστική κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση με τη σύσταση του Ταμείου Κεφαλαιοποιητικής Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) για τους νέους εργαζομένους. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους παραμένουν για περισσότερα έτη στην εργασία, ενώ δόθηκαν κίνητρα εργασίας στους συνταξιούχους μειώνοντας την περικοπή της σύνταξής τους από 60% σε 30% όταν αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται.

Ο υφυπουργός παρουσίασε τις πολιτικές στήριξης των οικογενειών και των νέων ζευγαριών κάνοντας ειδική μνεία στις πολιτικές που θεσμοθετήθηκαν την τελευταία τετραετία όπως τα προγράμματα στέγασης νέων ζευγαριών, το επίδομα γέννας, την αύξηση θέσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, τη δημιουργία των θεσμών των «νταντάδων της γειτονιάς» και του «προσωπικού βοηθού» για ΑμΕΑ, την αύξηση των γονεϊκών αδειών και την αύξηση της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΠΗΓΗ

Check Also

ΗΠΑ – Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο

Με κέρδη έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να τηρούν στάση …

Hide picture