Π. Μαρινάκης για ελεύθερους επαγγελματίες: Πολλές οι εξαιρέσεις στο φορολογικό, δεν είναι οριζόντιο μέτρο – Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

«Δεν υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε πριν από λίγο στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Με αφορμή την έλευση του Τουρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την Πέμπτη, είπε ότι είναι σημαντικό να συνομιλούμε μεταξύ μας, ενώ αναφερόμενος στο νέο κόμμα ευχήθηκε αντιπολίτευση χωρίς τοξικό λόγο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για το φορολογικό νομοσχέδιο τονίζοντας ότι δεν είναι ένα οριζόντιο μέτρο και πως περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές εξαιρέσεις, ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τους servicers ως «καθαρή νομοθετική παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών και των πιο ευάλωτων».

«Η πολιτική αμυντική πολιτική της χώρας, όλα αυτά τα ζητήματα που αποτελούν κόκκινες γραμμές και δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση. Η διαφορά μας είναι μία, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Όμως υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά θέματα, σημαντικά ζητήματα τα οποία και είναι σημαντικό να συζητούνται και γενικότερα ο διάλογος είναι μια διαδικασία που προσπαθούμε να θωρακίσουμε και είναι καθήκον και των δύο πλευρών να τον προστατεύουν, γιατί όπως έχει πει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, διαφωνίες υπάρχουν και θα υπάρχουν σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Σημαντικό είναι οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν κρίσεις, και κάθε επιμέρους επεισόδιο του διαλόγου, – όπως είναι μια πολύ σημαντική μέρα ή μεθαυριανή 7η Δεκεμβρίου- να μας οδηγεί σε σταθερά βήματα μπροστά. Το ξαναλέω όμως, εμείς δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε.

Αναφερόμενος στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε από τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι κάθε προσπάθεια πρέπει να κρίνεται εκ του αποτελέσματος και με βάση τον προγραμματικό λόγο. Πρόσθεσε ότι «σίγουρα είναι ευχάριστο ότι κάποιοι άνθρωποι από έναν πολιτικό χώρο εντοπίζουν πράγματα που εμείς τα λέγαμε πάρα πολύ καιρό την τοξικότητα, τον λόγο μίσους, τον μηδενιστικό λόγο. Μας προκαλεί απορία γιατί όσοι ήταν στην κυβέρνηση ή για τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση δεν έλεγε κανείς τίποτα για όλα αυτά, αλλά έστω και καθυστερημένα είναι σημαντικό» είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις. «Δεν είναι οριζόντιο το μέτρο φορολόγησης στους ελευθέρους επαγγελματίες έχει πολλές και σημαντικές εξαιρέσεις, καθώς και μια γενική εξαίρεση ότι όποιος δεν το αποδέχεται δέχεται έλεγχο για να μην πληρώσει το τεκμήριο, είπε και έκανε μνεία «πολλών ειδικών εξαιρέσεων, όπως για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που για τρία έως πέντε χρόνια υπάρχει πλήρης εξαίρεση και τον 4ο χρόνο κατά τα δύο τρίτα και τον πέμπτο κατά το ένα τρίτο, εξαιρέσεις για έγκυες, νέες μητέρες και άτομα με αναπηρία κ.α

«Η κυβέρνηση δεν έρχεται να βάλει μόνο ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά έχει καταφέρει το κενό ΦΠΑ να το μειώσει από το 23% στο 15%, φέρνουμε ένα νέο νομοσχέδιο με μια σειρά από παρεμβάσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, για τα POS και άλλα» είπε και πρόσθεσε πως ως ελεύθερος επαγγελματίας και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τις δύο όψεις του νομίσματος την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, αλλά δεν μπορεί ο ένας στους δυο να δηλώνει ζημίες ή να εμφανίζεται να βγάζει λιγότερα από τους εργαζόμενους του. «Πρέπει να φέρνουμε δίκαιες λύσεις. Δεν είναι ευχάριστες πάντα, αλλα αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε» είπε.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το πρόβλημα της υπερφορολόγησης ειδικά στα μνημονιακά χρόνια, έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση 50 φορολογικών συντελεστών ξεκινώντας από την πρώτη θητεία της και συνεχίζει και το κάνει νομιμοποιώντας μια σειρά από προσωρινά μειωμένους ΦΠΑ για τις μεταφορές, για τα γυμναστήρια, για τον κινηματογράφο, για τα προϊόντα που σχετίζονται με την υγεία. «Αντιλαμβανόμαστε ότι το σύνολο των πολιτών υπεφορολογήθηκε. Αυτή είναι η μία συζήτηση και έχει δώσει διαπιστευτήρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι μειώνει τους φόρους. Και ένα άλλο ζήτημα είναι η φοροδιαφυγή και πολλές φορές αυτά τα δύο συνήθως εφάπτονται. Δηλαδή για να μπορέσουμε να κάνουμε κι άλλες μειώσεις φόρων πρέπει να αυξήσουμε τη φορολογητέα βάση».

 «Έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία μας κατηγορεί γιατί ενώ μειώσαμε φόρους, έχουμε παραπάνω φορολογικά έσοδα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουμε όλοι τα ίδια πράγματα. Να καταλαβαίνουμε ότι καμιά φορά συνήθως πετυχαίνει με το να μειώσεις φόρους για παράδειγμα, αυξάνεις τα έσοδα. Επίσης να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορεί το 71% να δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτά είναι δεδομένα» είπε.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι μειώσεις ή καταργήσεις φόρων που έχουν γίνει από το 2019, είχαν τη φιλοσοφία της ελάφρυνσης των πολιτών και της προσδοκίας αύξησης εσόδων, η οποία βγήκε αληθινή. Ανέφερε πω από το 2024, θα έχουμε νέες νέους, μόνιμα μειωμένους ΦΠΑ για μια πολύ σημαντική κατηγορία προϊόντων ή υπηρεσιών, όπως είναι οι μεταφορές, ο κινηματογράφος, τα γυμναστήρια, τα αγαθά που σχετίζονται με την υγεία και θα υπάρξει και αύξηση του αφορολογήτου για κάθε οικογένεια με παιδί κατά 1.000 ευρώ, που είναι μια πολύ σημαντική έμμεση, αύξηση εισοδήματος.

Επίσης διευκρίνισε πως η μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα, έχει αποδειχθεί ότι όσες χώρες το έκαναν απλά απορροφήθηκε από τις εταιρείες και δεν ήρθε στον καταναλωτή. Συμπλήρωσε δε πως ο πληθωρισμός τροφίμων σε βάθος έτους, που είναι ένας σκληρός δείκτης που ταλαιπωρεί και τη χώρα μας και κυρίως τους πολίτες, είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό είναι μια απόδειξη ότι αυτή η πολιτική αποδίδει ενδεχομένως λίγο περισσότερο από κάποια άλλη πολιτική.

Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι η αντιπολίτευση είναι αυτή που ήρε την προστασία της πρώτης κατοικίας και αυτή που νομοθέτησε να μπορούν να πηγαίνουν τα δάνεια στα funds ενώ της καταλόγισε ότι μηδενίζει τα πάντα. «Είναι μια καθαρά καθαρή νομοθετική παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών και των πιο ευάλωτων. «Υποχρεούνται οι servicers να δέχονται τη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού, που δεν ήταν υποχρεωτικό έως τώρα, κι αν έχουν μία αντίρρηση τώρα a priori πρέπει να τη δέχονται και αν έχουν αντίρρηση να προσφύγουν εκείνοι δικαστικά, ενώ μέχρι τώρα γινόταν το αντίθετο και ταλαιπωρούταν ο οφειλέτης» είπε μεταξύ άλλων. «Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική χωρίς να παρεμβαίνει, όπως συμβαίνει σε άλλα καθεστώτα όμως ελέγχου της αγοράς. Και πάντοτε όταν κάτι ξεφεύγει από αυτό το οποίο προβλέπεται, προφανώς εκεί πρέπει να κινείται» είπε.

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ο κ. Κασσελάκης ξεχνά πως το κόμμα του επέβαλε 30 φορολογικούς συντελεστές «Ας έρθουν να μας πουν ότι όλα αυτά που μας έλεγαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια αποτυχία, να κάνουμε συζήτηση. (…) Να έρθουν από την αντιπολίτευση να μας πουν συγκεκριμένες προτάσεις (…) Η πραγματικότητα δεν είναι ιδανική, αλλά δεν είναι και καταστροφή που περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά» τόνισε.

Για τα χρωματιστά τιμολόγια στο ρεύμα είπε πως είναι το σημαντικό που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, έχει να κάνει με το πράσινο τιμολόγιο στο οποίο μπαίνουν αυτομάτως όσοι δεν επιλέξουν κάποιο άλλο. Δίνει τη δυνατότητα ότι με πολύ εύκολο και εύληπτο τρόπο να βλέπει κάποιος μήνα με το μήνα σε ποιον προμηθευτή συμφέρει να είσαι. «Είναι υπέρ του καταναλωτή γιατί ενισχύει τον ανταγωνισμό και αυτό θα κριθεί, αλλά θεωρούμε ότι θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών» και πρόσθεσε πως «μία συζήτηση είναι πώς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες, σημειώνοντας πως και αυτό τον μήνα υπάρχει μηχανισμός στήριξης, και πως το άλλο ζήτημα είναι να πάμε σε ένα δικαιότερο σύστημα και στο ρεύμα.

Ερωτηθείς για τα ομόφυλα ζευγάρια είπε πως κάποια στιγμή θα έρθει η σχετική ρύθμιση. «Δεν μπορώ να σας πω το χρόνο γιατί δεν τον γνωρίζω. Είναι απόφαση του πρωθυπουργού και είναι σημαντικό ζήτημα. Θα τηρήσει το λόγο του πρωθυπουργός και θα το φέρει και θα γίνει και εξαντλητική συζήτηση, όπως για κάθε τι με όλα τα πραγματικά δεδομένα. (…) Όλα στην ώρα τους. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, εμείς θα προσπαθήσουμε με την επιχειρηματολογία μας, με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, να κάνουμε αυτή τη συζήτηση» σημείωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΠΗΓΗ

Check Also

Β. Κεχαγιά για διαρροή email Ελλήνων του εξωτερικού: Η κ. Κεραμέως ομολογεί τουλάχιστον την ύπαρξη προβλημάτων ασφαλείας στο υπουργείο της

Για μείζονα πολιτικά ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την υπόθεση διαρροών προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του …

Hide picture