Προς τα βορειοανατολικά κινείται ο “Ζορμπάς” – Tρεις αγνοούμενοι

Στην Εύβοια και ειδικότερα στο Μαντούδι εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την καταρρακτώδη βροχή και τους θυελλώδεις ανέμους. Το χωριό είναι αποκλεισμένο, ενώ τρία άτομα αγνοούνται στο Μαντούδι και ένα τον Αλμυρό Βόλου. Ζημιές είχαμε επίσης στην Κόρινθο και την Αργολίδα, ενώ στην Αττική τις νυχτερινές ώρες σοβαρότατες δυσκολίες αντιμετωπισαν οι οδηγοί σε βασικούς οδικούς άξονες, όπως η παραλιακή λεωφόρος Ποσειδώνος και η εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου στο ύψος του Ασπροπύργου.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα ο κυκλώνας βρίσκεται πάνω από την Εύβοια, τις Σποράδες και τη Θεσσαλία, και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί σε Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Στο Μαντουδι, το οποίο έχει αποκλειστεί λόγω κατολισθήσεων, αγνοείται απο χθες το βράδυ ενα ζευγάρι 67 και 65 ετών. Το ποτάμι που περνάει μεσα απο το χωριό υπερχείλισε και πλημμύρισε δρόμους, σπίτια και μαγαζιά και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες για να προστατευθούν.

Το Μαντούδι έχει αποκλειστεί, καθώς λόγω κατολισθήσεων έκλεισαν και οι δύο είσοδοί του, ενώ ο ποταμός Κηρέας πέρασε μέσα από τους δρόμους, με αποτέλεσμα σπίτια και επιχειρήσεις να πλημμυρίσουν, άνθρωποι να ανεβαίνουν στις ταράτσες για να προστατευθούν, οδηγοί να εγκλωβίζονται και αυτοκίνητα να παρασύρονται.

Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια. Ο ποταμός Κηρέας με διαθέσεις απειλητικές δεν άφηνε τίποτα στο πέρασμά του.

Aνάλογη εικόνα και στο νότιο άκρο του νομού Φθιώτιδας, στην περιοχή από τον Θεολόγο έως τον Αγιο Κωνσταντίνο, αλλά και στη Αταλάντη.

Στην Πελοπόννησο, η επόμενη μέρα από το πέρασμα του κυκλώνα αποκαλύπτει σοβαρές ζημιές και πολλά προβλήματα σε Κιάτο, Βέλο και Ξυλόκαστρο Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνεργεία -με τη συνδρομή του στρατού και της αυτοδιοίκησης- εργάζονται για την αποκατάσταση των δρόμων και της ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, ενώ από σήμερα ξεκινά η διαδικασία καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα, και αναμένονται κλιμάκια του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στις καλλιέργειες.

Στην Αττική, η πυροσβεστική δέχθηκε τουλάχιστον 162 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Οσον αφορά την κυκλοφορία στους δρόμους, κλειστή παραμένει η παλιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θηβών στο ρεύμα προς Θήβα, η λεωφόρος Αθηνών στο ρεύμα προς Κόρινθο στο ύψος του κόμβου Παραδείσου, η λεωφόρος Σχιστού από το ύψος του Βιομηχανικού Πάρκου στο ρεύμα προς Αιγάλεω, οι δρόμοι γύρω από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και η λεωφόρος Μαραθώνος στο ύψος της Κυανής Ακτής και στο ρεύμα προς Αθήνα.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκαν το πρωί 4 δρομολόγια για Κυκλάδες, στη Ραφήνα ισχύει το απαγορευτικό απόπλου, όπως και στο Λαύριο για τα δρομολόγια προς Κέα. Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα, Πάχη-Σαλαμίνα, Γλύφα-Αγιόκαμπος και Βόλος-Σποράδες.

 

Τα σημαντικότερα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους εντοπίζονται στις περιοχές Κιάτου, Βέλου και Ξυλόκαστρου Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων. Δρόμοι έχουν κατακρημνιστεί και μεγάλος αριθμός κοινοτήτων έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, με την πυροσβεστική να έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για παροχές βοηθείας, απεγκλωβισμούς ατόμων από κατοικίες και αυτοκίνητα, καθώς και για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων. Συνεργεία -με τη συνδρομή του στρατού και της αυτοδιοίκησης- εργάζονται για την αποκατάσταση των δρόμων, αλλά και της ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, ενώ στο Βέλο διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού και η μετακίνηση των επιβατών πραγματοποιείται με λεωφορεία.

Επίσης, μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στις παραλιακές περιοχές του δήμου Δυτικής Μάνης, ενώ ζημιές υπέστησαν σκάφη σε λιμάνια της νότιας και ανατολικής Πελοποννήσου.

Στην Αττική, η Πυροσβεστική δέχθηκε τουλάχιστον 162 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το ύψος των διοδίων Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα, επίσης στην οδό Πειραιώς και στη λεωφόρο Ποσειδώνος. Αντίθετα, διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Σχιστού, από το ύψος του Βιομηχανικού Πάρκου στο ρεύμα προς Αιγάλεω, καθώς και στη λεωφόρο Αθηνών στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο ύψος του κόμβου Παραδείσου.

Προβλήματα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών έχουν δημιουργηθεί σε πολλά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκαν το πρωί τέσσερα δρομολόγια για Κυκλάδες, ενώ τέσσερα εκτελέστηκαν.

Από το λιμάνι της Ραφήνας όλα τα δρομολόγια των πλοίων παραμένουν ανεκτέλεστα.

Από το Λαύριο είναι σε ισχύ απαγόρευση απόπλου για Κέα. Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Γλύφα Φθοιώτιδας-Αγιόκαμπος και Βόλος-Σποράδες.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Βυθίσεις σκαφών

Δεκατέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου στην Καλαμάτα, λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, οκτώ σκάφη βυθίστηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας Μάνης, τρία στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρογιαλού Μάνης και ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Ανδρέα Μεσσήνης.

Από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβίστηκε σώα μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από Θαλαμηγό σημαίας Γερμανίας, που βρισκόταν στον λιμένα Καλαμάτας.

Επιπλέον, συνολικά οκτώ σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές στο λιμένα Καλαμάτας και ένα στον λιμένα Κορώνης.

Από τις βυθίσεις των σκαφών δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ από το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας έχει απαγορευτεί ο απόπλους των σκαφών που υπέστησαν υλικές ζημιές μέχρι την αποκατάσταση αυτών και την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπλοΐας τους.

Στην Πύλο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκβράσθηκε χθες το ιστιοφόρο σκάφος »DOC’S REMEDY» σημαίας Σουηδίας. Μετά από έρευνα των στελεχών εντοπίστηκαν οι τέσσερις επιβαίνοντες του σκάφους, οι οποίοι είχαν εξέλθει με ιδίες δυνάμεις, καλά στην υγεία τους. Το ιστιοφόρο πρόκειται να ανεκλυσθεί με μέριμνα των ιδιοκτητών. Στο μεταξύ δύο μικρές ερασιτεχνικές λέμβοι και δύο τουριστικά σκάφη βυθίστηκαν μεσημβρινές ώρες χθες, στον λιμένα Παλαιάς Επιδαύρου, λόγω των δυσμενών επικρατουσών συνθηκών, ενώ ένα ταχύπλοο καταστράφηκε επάνω στην προβλήτα. Επιπλέον προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τουριστικά σκάφη και ιστιοφόρο.

Από τις βυθίσεις δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση.

Πηγές: ΕΡΤ1, A’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ζημιές άφησε πίσω του ο «Ζορμπάς» (video)

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Τ. Θεοδωρικάκος: 1.000 αστυνομικοί και 200 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ σε επιφυλακή στην Αττική για την κακοκαιρία

Την ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων ανέφερε ο Υπουργός …

Hide picture