Ο οδικός χάρτης διάλογου Ελλάδας – Τουρκίας

Οι ηγέτες της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα κείμενο διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας, τη «Διακήρυξη των Αθηνών» που στόχο έχει να ενισχύσει περαιτέρω τη θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι «δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο» όπως σημειώνεται.

Επιβεβαιώθηκε αυτό που όλοι προσδοκούσαν, ότι η συνάντηση θα έστελνε ένα θετικό μήνυμα, ότι οι διαφορές είναι παρούσες και όσο μένουν άλυτες να μπορεί να συνεχίζει ομαλά η διμερής συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και κυρίως να αποφεύγονται κλιμακώσεις που οδηγούν σε επικίνδυνες συγκρουσιακές καταστάσεις, ανέφερε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης. Αυτό φάνηκε στις δηλώσεις και των δυο ηγετών αλλά και στη συνάντηση που έγινε σε θερμό κλίμα.

Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι «έχουμε ιστορική ευθύνη να κοιτάξουμε το αύριο» με τον κ. Ερντογάν στο τέλος της παρέμβασής του να λέει, ότι περάσαμε τη θάλασσα μην πνιγούμε στο ποτάμι.

Στις δηλώσεις επεσήμαναν τη βούλησή τους να προχωρήσει η θετική ατζέντα και συνεργασία σε όλους τους τομείς των δύο χωρών, δείγμα και οι 15 συμφωνίες χαμηλής πολιτικής αλλά ουσιαστικής για τα επόμενα βήματα. Επίσης έγινε ειδική αναφορά από τον πρωθυπουργό στο μεταναστευτικό αλλά και η διευκόλυνση παροχής βίζας στους τούρκους πολίτες ώστε να επισκέπτονται τα 10 ελληνικά νησιά όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου κάτι που δεν ήταν εύκολο να εξασφαλιστεί καθώς απαιτούσε ειδική άδεια από την Κομισιόν.

Στις δηλώσεις τους έδωσαν και τα σημεία στα οποία διαφωνούν. Το ένα είναι το Κυπριακό, όπου εκεί υπάρχει κάθετη απόσταση μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα της τρομοκρατίας εκφράζοντας την ικανοποίησή του ότι έχει κλείσει αυτό που η Τουρκία υποστήριζε ότι είναι στρατόπεδο τρομοκρατών στο Λαύριο και έγινε μακρά συζήτηση για τη διμερή συνεργασία. Στόχος να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών κατά 5 δισ. δολάρια τα επόμενα 5 χρόνια.

Τέλος, στην αναφορά του τούρκου Προέδρου σχετικά με την τουρκική μειονότητα και τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου πλούτου καθώς και το γεγονός ότι η αύξηση της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις, ο έλληνας Πρωθυπουργός επανήλθε λέγοντας:

«Ένα σχόλιο για τις μειονότητες. Στη Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα. Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ο όρος μουσουλμανική καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Να το διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε το καλό κλίμα και να διαβεβαιώσω πως προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθεί να δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κοινή διακήρυξη φιλίας και καλής συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

Υπογράφηκε Κοινή Διακήρυξη Φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για συνεργασία και καλή γειτονία, όπως ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν.

Κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών αναφέρουν τα εξής:

  • Ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία – με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».
  • Συγκεκριμένα, στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται η σημασία αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο και δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης.
  • Επιπλέον, η Διακήρυξη καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των επαφών στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: Πολιτικός διάλογος (για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στον οποίο εντάσσονται οι διερευνητικές επαφές), θετική ατζέντα (η οποία διαρκώς θα εμπλουτίζεται), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για τη μείωση «αδικαιολόγητων πηγών έντασης καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές»)
  • Είναι μια δήλωση προθέσεων στην οποία και η Τουρκία δεσμεύεται για στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών.
  • Υπάρχει σαφής αναφορά στη δέσμευση αποφυγής δηλώσεων και ενεργειών που υπονομεύουν το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης ή θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
  • Η γειτονική χώρα δεσμεύεται στην επίλυση όποιας διαφωνίας προκύψει με την Ελλάδα με φιλικό τρόπο είτε με απευθείας διαβουλεύσεις με τη χώρα μας, είτε με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
  • Η Διακήρυξη των Αθηνών δεν αναιρεί τις νομικές θέσεις των δύο χωρών.

Διαβάστε ακόμα:

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΠΗΓΗ

Check Also

Γ. Νικητιάδης: Οι τιμές δεν πέφτουν με θεατρινισμούς και παραστάσεις

Για την αυτοψία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης σε σούπερ μάρκετ ο Βουλευτής Δωδεκανήσου …

Hide picture