Οικογενειακός Γιατρός: Έως 31/12 η ηλεκτρονική αίτηση-Τα βήματα (video)

Δυνατότητα να έχουν οικογενειακό γιατρό αποκτούν πλέον ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι σε όλη τη χώρα. Η αίτηση για να έχει κανείς πρόσβαση στο νέο σύστημα, πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος του χρόνου ηλεκτρονικά και η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, καθώς αρκούν μόλις πέντε βήματα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου συνεχίζεται η δυνατότητα ασφαλισμένων και μη να εγγραφούν με το ΑΜΚΑ τους στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Οικογενειακός γιατρός είναι ο γενικός γιατρός, παθολόγος ή παιδίατρος που έχει συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ή εργάζεται σε κάποια από τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ωστόσο, ειδικά για την ειδικότητα των παθολόγων, η εξυπηρέτηση των πολιτών θα συνεχίσει απρόσκοπτα, ακόμα και αν δεν έχουν κάνει την εγγραφή τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα βήματα της αίτησης

Για την αίτησή σας μέσω της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:
1. Είσοδος στο πληροφορικό σύστημα (rdv.ehealthnet.gr), με τους κωδικούς του taxisNET και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.
2. Συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων.
3. Επιλογή Οικογενειακού Ιατρού μεταξύ των διαθέσιμων (κάθε γιατρός έχει ένα συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης).
4. Υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.
5. Εκτύπωση της αίτησης.

Για να υποβάλετε την αίτησή σας σε οποιαδήποτε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χρειάζεται ένα έγγραφο ταυτοποίησης και ο ΑΜΚΑ.

Η Αντωνία-Παναγιώτα Γεωργοπούλου Παθολόγος 1ης ΤΟ.Μ.Υ. Ζωγράφου είπε στην ΕΡΤ: «Κάνει την αίτηση ηλεκτρονικά και εμείς ανοίγουμε ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο, δηλαδή παίρνουμε ιστορικό. Είναι ο προσωπικός γιατρός του ασθενούς».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις αρχές του νέου έτους οι διαθέσιμοι οικογενειακοί γιατροί θα ανέρχονται σε 4000 περίπου. Από αυτούς

Ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι 710, 500 θα είναι οι γιατροί των ΤΟΜΥ και περίπου 3000 οι γιατροί στις άλλες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σε δομές που υπάρχουν και άλλες ειδικότητες γιατρών, η παραπομπή μέσω του οικογενειακού γιατρού θα γίνεται πιο γρήγορα απ` ότι αν ο ασθενής επέλεγε να κλείσει ραντεβού μόνος του.
Ο Σταμάτης Βαρδάρος Αναπληρωτής ΓΓ Υπουργείου Υγείας λέει ότι «π.χ. σε ένα καρδιολόγο πολύ πιο γρήγορη η παραπομπή δεν αφορά έκτακτα και επείγοντα που εξυπηρετούνται αμέσως».

Από την πρωτοχρονιά του 2019, το νέο σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού μπαίνει σταδιακά σε λειτουργία.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Διαψεύδεται η είδηση του θανάτου του Γιώργου Μάγγα

Ψευδής είναι η είδηση του θανάτου του Γιώργου Μάγγα που μεταδόθηκε αρχικά μέσα από τον …