Μαρία Συρεγγέλα: «Κατανοώ πλήρως τις ευθύνες – Έντονος ο συμβολισμός για όλες τις γυναίκες της ΝΔ» – Το βιογραφικό της νέας γραμματέως

«Η Μαρία Συρεγγέλα ανταποκρίθηκε απόλυτα σε ό,τι της ανατέθηκε. Σημαντικό βήμα για την ΝΔ η εκλογή της ως γραμματέα. “Έλα Συρεγγέλα” είναι το σύνθημα» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκης Μητσοτάκης στο τέλος της ομιλίας του από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, κατά την ομιλία της στην Πολιτική Επιτροπή η οποία συνεδρίασε με αντικείμενο την εκλογή Γραμματέα.

Η ίδια ανέφερε μεταξύ άλλων, στην ομιλία της: «Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή και ευθύνη η εκλογή μου στη θέση της Γραμματέως. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη. Ευχαριστώ για την ψήφο όλα τα μέλη της ΝΔ (…) Κατανοώ πλήρως της ευθύνες. Η σημερινή μέρα έχει έναν έντονο συμβολισμό για όλες τις γυναίκες της ΝΔ που υπηρετούν και υπηρέτησαν την παράταξη».

Ο απερχόμενος Γραμματέας της ΝΔ και νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης νωρίτερα ευχαρίστησε τους συνεργάτες κάνοντας αναφορά στη διαδρομή του στη θέση. «Η Μαρία Συρεγγέλα είναι μια άξια γυναίκα, ένα στέλεχος που αγαπά την ΟΝΝΕΔ και τη ΝΔ. Εντυπωσιακή η αφοσίωσή της και το πόσο μπορεί να ενώνει».

Ολόκληρη η ομιλία της Μαρίας Συρεγγέλα

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, κύριοι αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γραμματέα της Κ.Ο., κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι βουλευτές, αγαπητά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, ΟΝΝΕΔίτισες και ΟΝΝΕΔιτες, είναι πραγματικά μεγάλη τιμή και ευθύνη η εκλογή μου στη θέση της Γραμματέως της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο για τα θερμά του λόγια, αλλά και που με εμπιστεύτηκε και με πρότεινε για τη θέση αυτή.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω μέσα από την ψυχή μου, και όλες και όλους εσάς που με τιμήσατε με την υπογραφή και την ψήφο σας.

Τα χρόνια που ήμουν μέλος της ΜΑΚΙ, της ΟΝΝΕΔ, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό μου η σκέψη ότι μία μέρα θα γινόμουν Γραμματέας της παράταξης, την οποία υπηρετώ από παιδί. Και η συγκίνησή μου, σήμερα, είναι πραγματικά απερίγραπτη!

Θυμάμαι ακόμα τις πολιτικές και ιδεολογικές μάχες που δίναμε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στα γραφεία της Νικηταρά, τη φοιτητική φλόγα που έκαιγε μέσα μας.

Σφυρηλατημένη από τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας, όπως πολλοί και πολλές σε αυτή την αίθουσα με έχετε γνωρίσει. Σφυρηλατημένη σαφώς, γιατί στο σπίτι έχω τρεις άντρες, δύο γιούς και έναν σύντροφο από τα φοιτητικά μας χρόνια.

Κατανοώ πλήρως τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση αυτή. Αντιλαμβάνομαι, επίσης, την ιστορικότητα της στιγμής καθώς είμαι η πρώτη γυναίκα Γραμματέας της παράταξής μας. Και η σημερινή ημέρα έχει έναν έντονο συμβολισμό για όλες τις γυναίκες της Νέας Δημοκρατίας που υπηρέτησαν και υπηρετούν αυτήν την παράταξη. Και οφείλουμε να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερες γυναίκες. Και αυτό, η ίση εκπροσώπηση και για τα δύο φύλα, δεν είναι ένα σύνθημα, είναι μια υποχρέωση που έχουμε απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

Αντιλαμβάνομαι, ακόμα, και τον αγώνα που έχω να κάνω για να φανώ αντάξια της παρακαταθήκης που αφήνει ο απερχόμενος Γραμματέας μας, ο Παύλος Μαρινάκης. Παύλο, κυριολεκτικά και μεταφορικά ανέβασες τον πήχη. Υπηρέτησες επάξια και συνεχίζεις, φυσικά, να το κάνεις την παράταξη αυτή, τόσο από τη θέση του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ όσο και από τη θέση του Γραμματέα της Π.Ε. και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Και πραγματικά, το έργο που αφήνεις πίσω σου, είναι μεγάλο και αξιοσέβαστο. Σε ευχαριστούμε Παύλο πολύ!

Οφείλω, επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους τους διατελέσαντες Γραμματείς της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός μας, οι οποίοι και αυτοί υπηρέτησαν τις αξίες και τα ιδανικά της μεγάλης αυτής λαϊκής παράταξης.

Φίλες και φίλοι, σε όποια θέση κι αν ανέλαβα, στην ΟΝΝΕΔ ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, στο Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας ως Αντιπρόεδρος, ως Αντιπρόεδρος στη Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις γυναίκες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ως Υφυπουργός στην πρώτη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου εδώ πρέπει να πούμε,

ότι για πρώτη φορά φτιάχτηκε το χαρτοφυλάκιο αυτό, Πρόεδρε, για όσον αφορά την Ισότητα, τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια. Και αυτές τις αξίες θα συνεχίσω και σήμερα να υπηρετώ αταλάντευτα, από τη θέση της Γραμματέως.

Επιτρέψτε μου να δανειστώ και εγώ μία φράση -όπως και ο Πρόεδρος- του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή από την Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας: «Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας συγκροτείται από έμπειρες και υγιείς, αλλά και από νέες προοδευτικές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις συντονισμένες στον ίδιο σκοπό: Να κάμουν στην Ελλάδα πράξη την επωνυμία της παρατάξεως – να δώσουν στη χώρα μια νέα δημοκρατία».

Και αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, φίλες και φίλοι. Αυτή της ιστορικής παράταξης που σε λίγους μήνες θα γιορτάσουμε τα πεντηκοστά γενέθλιά της. Μισό αιώνα τώρα, περάσαμε πολλά και κληθήκαμε να διαχειριστούμε τη μοίρα της χώρας σε ιστορικά δύσκολες καταστάσεις. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και για αυτό αντέξαμε στο χρόνο.

Είμαστε η μεγάλη λαϊκή παράταξη. Το μεγάλο λαϊκό κόμμα. Είμαστε η παράταξη που θεμελίωσε στην Ελλάδα σταθερούς και ανθεκτικούς δημοκρατικούς θεσμούς. Η παράταξη που έκανε -όπως είπε και ο Πρόεδρός μας- την πατρίδα μας, μέλος της ευρωπαϊκής αυτής μεγάλης οικογένειας. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μετράει μισό αιώνα ζωής και άντεξε στο χρόνο, όταν τόσοι και τόσοι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί καταρρεύσαν.

Φίλες και φίλοι, η παράταξή μας, υπό την ηγεσία του Προέδρου μας και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέβηκε ακόμα πιο ψηλά, όπως αποδείχτηκε στις πρόσφατες Εθνικές Εκλογές.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να διαμορφώσει και να εκφράσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, εκπροσωπώντας όλα τα κοινωνικά στρώματα. Και η ευθύνη, λοιπόν, σήμερα είναι πολύ μεγάλη, ώστε να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε αυτή τη σχέση με την ελληνική κοινωνία.

Την τελευταία τετραετία η πολιτική που εφαρμόσαμε, είχε ως αποτέλεσμα, σήμερα, η οικονομία της χώρας μας να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα. Η μάχη που δώσαμε και δίνουμε με τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η εισαγόμενη ακρίβεια θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί αδιάλειπτα. Η μείωση των φόρων, η αύξηση εισοδημάτων και συντάξεων, οι νέες θέσεις εργασίας, η ισχυροποίηση της αμυντικής μας δύναμης, η αποκατάσταση της εικόνας της χώρας, της Ελλάδας, στο εξωτερικό και πολλά ακόμα πετύχαμε.

Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Έχουμε, ως παράταξη πολλές μάχες να δώσουμε ακόμα εντός και εκτός συνόρων. Στρατιώτες στη μάχη αυτή θα είμαστε όλα τα μέλη και η ενότητα των μελών μας οφείλει να είναι πρώτη προτεραιότητα και για αυτήν την ενότητα και προς αυτή την κατεύθυνση θα αγωνιστώ κι εγώ.

Έχει πλέον ανοίξει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο στην πορεία της χώρας, μακριά από λογικές και πρακτικές που άλλοτε μας δίχασαν ως Ελληνίδες και Έλληνες και άλλοτε μας κράτησαν πίσω. Σήμερα, ενωμένοι, περπατάμε ΣΤΑΘΕΡΑ, ΤΟΛΜΗΡΑ, ΜΠΡΟΣΤΑ. Και αυτή την κατεύθυνση θα ακολουθήσω και εγώ προσωπικά ως Γραμματέας του κόμματος.

Θα φροντίσω από το μετερίζι μου να διαφυλάξω την ενότητα και την αρμονία της παράταξής μας. Και δεσμεύομαι οι πόρτες της Πειραιώς να είναι συνέχεια ανοικτές στα μέλη μας και σε κάθε πολίτη. Αλλά πολύ περισσότερο, όσες και όσοι θα βρισκόμαστε στην Πειραιώς θα βρεθούμε κοντά σε κάθε πολίτη, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με ενθάρρυνση της πολυφωνίας και σεβασμό στη συμπερίληψη. Άλλωστε ο συμβολισμός της εκλογής μου ως πρώτη γυναίκα Γραμματέας του κόμματος αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Έχουμε μπροστά μας πολλά να κάνουμε ακόμα ως παράταξη και όλα τα στελέχη οφείλουμε να στηρίξουμε τη γενναία μεταρρυθμιστική επιτάχυνση που σχεδιάζει και ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δεύτερη τετραετία της.

Ως στελέχη αυτής της παράταξης έχουμε μπροστά μας, όμως, και να δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών. Και δεν χωράει επανάπαυση από κανέναν και καμία. Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε και να αγωνιστούμε, για να εξασφαλίσουμε για την Ελλάδα την καλύτερη εθνική αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επομένως, έχουμε πολλή δουλειά, με όλους και όλες εσάς, να κάνουμε στους μήνες που έρχονται.

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ στην ιστορική ευθύνη την οποία καλούμαι να αναλάβω και εγώ προσωπικά. Και αναφέρομαι, Πρόεδρε, στη διεξαγωγή του επόμενου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Το Συνέδριο αυτό θα έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς, όπως αναφέραμε νωρίτερα, το 2024 η παράταξή μας κλείνει μισό αιώνα ζωής!

Με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια θα εργαστώ μαζί σας, για τη διεξαγωγή αυτού του ιστορικού Συνεδρίου.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, θέλω για ακόμα μία φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει. Πρόεδρε σ’ ευχαριστώ!

Ευχαριστώ όλους και όλες εσάς που με στηρίξατε και είμαι βέβαιη, ότι θα έχουμε μία άριστη συνεργασία, για το καλό της χώρας και της παράταξης.

Συνεχίζουμε ενωμένες και ενωμένοι ΣΤΑΘΕΡΑ, ΤΟΛΜΗΡΑ, ΜΠΡΟΣΤΑ.

Το βιογραφικό της

(*όπως δημοσιεύεται στον ιστότοπό της mariasyrengela.gr)

Γεννήθηκα τα Χριστούγεννα του 1975 στην Αθήνα.

Είμαι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).

Τον Ιανουάριο του 2021 μου ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η θέση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Ισότητας, Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Από πολύ νέα έχω υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.

Μέσα από τη δουλειά μου έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους τομείς της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής και εργασιακής ενδυνάμωσης των γυναικών, της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της ενίσχυσης της οικογένειας.

Από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021 υπηρέτησα ως Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Την περίοδο 2013-2015 ήμουν αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Η ενασχόληση μου με τα κοινά τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ξεκίνησε από νωρίς.

Υπήρξα μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και από το 2001 έως το 2005 ήμουν αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum.

Ενώ το 2007 εκλέχθηκα 1η στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπλέον, κατείχα τη θέση της επικεφαλής της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας από το 2015 έως το 2019.

Έχω εκλεγεί αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP Women) (2019-2021) συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής ατζέντας των γυναικών της Ευρώπης σε ζητήματα ισότητας και γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας.

Είμαι παντρεμένη με τον Φώτη Κυριακόπουλο, πολιτικό μηχανικό και έχουμε δύο έφηβους γιούς, τον Βασίλη και τον Κωνσταντίνο που φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Αθήνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΠΗΓΗ

Check Also

Γ. Οικονόμου: Η Αστυνομία, με καλά μελετημένο και οργανωμένο σχέδιο, εξιχνιάζει μείζονες υποθέσεις

«Η Αστυνομία, με καλά μελετημένο και οργανωμένο σχέδιο, εξιχνιάζει μείζονες υποθέσεις, με πολλαπλές διαστάσεις». Αυτό …

Hide picture