Ληξιπρόθεσμα χρέη στην ΑΑΔΕ: Ούτε το 5% δεν ανταποκρίθηκε ακόμα στις προσφερόμενες ρυθμίσεις

Περιορισμένο είναι μέχρι τώρα το ενδιαφέρον των οφειλετών, για να εντάξουν τα χρέη που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και όσον αφορά στην υπαγωγή ληξιπρόθεσμων χρεών στα παλαιά προγράμματα τμηματικής εξόφλησης των 72-120 δόσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά, μόλις 10.500 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση σε σύνολο περίπου 230.000 δικαιούχων, ποσοστό το οποίο δεν φθάνει ακόμα ούτε το 5%!  

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμούν ότι είναι ακόμα νωρίς και μετά τις εκλογές όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου, θα ζωηρεύει το ενδιαφέρον και θα υπάρχει κινητικότητα στη σχετική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα ενεργειακά χρέη έχουν ενταχθεί 3.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα με το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής να φθάνει τα 110 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την επανένταξη στα προηγούμενα σχήματα των ρυθμίσεων με τις 72, 100 και 120 δόσεις οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί φτάνουν τις 7.000 με το ρυθμιζόμενο ποσό να ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ. 

Δικαίωμα επανένταξης στις ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων, έχουν όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου 2023 και η ρύθμιση αναβιώνει εφόσον καταβληθούν δύο δόσεις. Η αναβίωση συνεπάγεται και όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Ωστόσο, οι οφειλέτες που θα επανενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να μην έχουν νέα χρέη. Στην περίπτωση όμως που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους, για να μπορέσουν να κερδίσουν τις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. 

Η νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση θα ισχύσουν τα ευεργετήματα των προηγούμενων ρυθμίσεων. Επιπλέον οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων. 

Επίσης στην περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου του 2021 υφίσταντο ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν, και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη νέα ρύθμιση θα πρέπει τα παλαιά χρέη να τακτοποιηθούν με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. 

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΠΗΓΗ

Check Also

Άνοδο στις αγορές από την έγκριση για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ

Ανοδικές τάσεις επικρατούν ξανά σήμερα (2/6) στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μια μέρα μετά την έγκριση …

Hide picture