ΚΜΟΠ: Δράσεις για την υποστήριξη ανθρώπων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2022, περίπου 100 στα 10.000 παιδιά (ή 1 στα 100) έχουν διαγνωσθεί με διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ). Αυτό αποτελεί μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, όπου η αναλογία ήταν 62 στα 10.000 παιδιά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day), το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ) παρουσίασε μία σειρά δράσεων και υπηρεσιών του, που υποστηρίζουν την ομαλή ένταξη των ανθρώπων με αυτισμό στην κοινωνία, προσφέροντάς τους την απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καταρτίζοντας τους επαγγελματίες που εργάζονται με άτομα με ΔΑΦ ώστε να παρέχουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες και  αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον αυτισμό.

Στόχος του ΚΜΟΠ είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών και νέων με ΔΑΦ και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.

Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά με ΔΑΦ και τις οικογένειές τους

Το ΚΜΟΠ, μέσα από το πολυδύναμο κέντρο του, το Social Net, προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης σε παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και στους γονείς τους, που διαμένουν στον Δήμο Πειραιά. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Υποστήριξη επαγγελματιών που εργάζονται με νέους με ΔΑΦ

Το ΚΜΟΠ εκπαιδεύει επαγγελματίες υγείας ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες σε άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, ενώ παράλληλα ευαισθητοποιεί τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας για τις ανάγκες των ατόμων με ΔΑΦ. Αν είστε επαγγελματίας υγείας και ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στις εκπαιδεύσεις, μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας στο [email protected]

Ενδυνάμωση νέων με ΔΑΦ μέσα από το ψηφιακό storytelling

ΤΟ ΚΜΟΠ ενδυναμώνει νεαρά άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος ή ψυχικές διαταραχές μέσω της ψηφιακής αφήγησης ιστοριών (digital storytelling). Επίσης, εκπαιδεύει επαγγελματίες πάνω στη χρήση του καινοτόμου εργαλείου της ψηφιακής αφήγησης για να αναδείξουν τις ιστορίες των ωφελούμενών τους.

Προώθηση της συμμετοχής των νέων με ΔΑΦ σε οργανισμούς νεολαίας

Προωθείται η ένταξη των νέων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, υποστηρίζοντας οργανώσεις νεολαίας ώστε να τους συμπεριλάβουν στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις τους.

Εαν εργάζεστε σε οργάνωση νεολαίας και θέλετε να λάβετε δωρεάν τo εγχειρίδιο που ανέπτυξε το ΚΜΟΠ για οργανισμούς στον τομέα της νεολαίας με στόχο τη συμπερίληψη ατόμων με ΔΑΦ, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το [email protected].

Προώθηση της ομαλής ένταξης παιδιών με αναπτυξιακές και διανοητικές διαταραχές στην πρώιμη εκπαίδευση

Προωθείται η ομαλή ένταξη παιδιών με αναπτυξιακές και διανοητικές διαταραχές στην πρώιμη εκπαίδευση, εφοδιάζοντας τους εκπαιδευτικούς με τα απαραίτητα εργαλεία και τις γνώσεις για την προώθηση της συμπεριληπτικής κουλτούρας. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΚΜΟΠ μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 210-3637547.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΠΗΓΗ

Check Also

Οι ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης της σερβικής μαφίας

Σε απευθείας σύνδεση του ertnews.gr με τη ΓΑΔΑ μεταδόθηκαν οι ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας δια …

Hide picture