Κακοκαιρία Daniel: Εφιάλτης δίχως τέλος στη Θεσσαλία, στους επτά οι αγνοούμενοι – Ποια χωριά κινδυνεύουν

Την απόλυτη καταστροφή, τον φόβο και την αβεβαιότητα για το μέλλον βιώνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας, η οποία άφησε πίσω της δέκα νεκρούς και επτά αγνοούμενους. Στους τέσσερις που είχαν ανακοινωθεί επίσημα προστέθηκαν ένας 58χρονος στο Πέτρινο Καρδίτας, μια 85χρονη και ο γιος της 65 ετών στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

Ειδικότερα:

  • Από 5/09 αγνοείται ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου
  • Από 06/09 αγνοείται ένας 77χρονος στο Πάλτση Πηλίου
  • Από 7/09 αγνοούνται δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου
  • Στις 9/09 αγνοείται ένας ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο.
  • Στις 9/09 αγνοούνται δύο άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιος της 65χρονος στην περιοχή Μεταμόρφωση

Βυθισμένα κάτω από το νερό παραμένουν τα χωριά του Παλαμά, με τους διασώστες να προσπαθούν με κάθε μέσο να σώσουν εγκλωβισμένους. Σε κόκκινο συναγερμό παραμένει η Λάρισα, με τη στάθμη του Πηνειού να έχει ξεπεράσει πλέον τα 10 μέτρα, απειλώντας παραποτάμιες συνοικίες. Μάχη με τις λάσπες δίνουν οι κάτοικοι σε περιοχές των Τρικάλων, χωρίς νερό παραμένει ο Βόλος, ενώ αποκομμένα είναι πολλά χωριά του Πηλίου.

Δραματική είναι η κατάσταση στον Παλαμά Καρδίτσας, με ολόκληρο σχεδόν τον Δήμο να παραμένει βυθισμένος στο νερό και τη λάσπη. Οι διασώστες προσπαθούν με κάθε μέσο να σώσουν όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της καταστροφής σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές. Μόνο μπουλντόζες και τρακτέρ κυκλοφορούν στους δρόμους. Εθελοντές μοιράζουν νερό και τρόφιμα στους κατοίκους που παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ τα περισσότερα  χωριά του Παλαμά παραμένουν χωρις ηλεκτρικό και νερό.

Στο χωριό Κοσκινάς βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση με βάρκες που κατευθύνονται προς τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας που παραμένει πλημμυρισμένη. Οι στιγμές για τους κατοίκους είναι εφιαλτικές, με το νερό να φτάνει ακόμα και μέχρι τις στέγες των σπιτιών. Γιατροί, νοσηλευτές, εθελοντές προσφέρουν απλόχερα βοήθεια σε όσους διασώζονται από κάθε γωνιά του θεσσαλικού κάμπου.

Στο κόκκινο βρίσκεται η αγωνία για τις παραποτάμιες συνοικίες της Λάρισας με τα μηνύματα 112 να μην σταματούν να ηχούν ακόμα και για τα Τέμπη. Τα νερά του Πηνειού έχουν βουλιάξει στα λασπόνερα τις συνοικίες τους Άγιου Θωμά, τον Ιπποκράτη, την Νέα Σμύρνη και στις νέες εργατικές κατοικίες στην Γιάννουλη.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής στο Ελευθέριο, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς τη Λάρισα, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Παράλληλα μήνυμα εστάλη από το 112 και στους κατοίκους της περιοχής της Αλεξανδρινής, με την οδηγία να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς Ομόλιο, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Με αμείωτο ρυθμό, οι διασώστες συνεχίζουν τους απεγκλωβισμούς. Στη δομή φιλοξενίας που έχει στηθεί στη συνοικία της Νέας Σμύρνης οι κάτοικοι δέχονται τη φροντίδα των διασωστών. Στους ανθρώπους προσφέρεται φαγητό, νερό, ιατρική βοήθεια και καθαρά κλινοσκεπάσματα. Με πυροσβεστικό όχημα περιμένουν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Λάρισας ασθενείς για αιμοκάθαρση.

Μάχη με τις λάσπες δίνουν και οι κάτοικοι σε περιοχές των Τρικάλων, με τον φόβο υπερχείλισης του Ληθαίου ποταμού να παραμένει. Καλλιέργειες, σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές, αφήνοντας τους κατοίκους σε απόγνωση. Εγκλωβισμένοι κάτοικοι περιμένουν στα μπαλκόνια για τρόφιμα και νερό. Χωρίς ηλεκτροδότηση, βυθισμένη στα λασπόνερα, η κωμόπολη των δυόμιση χιλιάδων κατοίκων μοιάζει με πόλη φάντασμα.

Κακοκαιρία Daniel: Εφιάλτης δίχως τέλος στη Θεσσαλία, στους επτά οι αγνοούμενοι – Ποια χωριά κινδυνεύουν
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Σε καρότσες ηλικιωμένοι, μητέρες με μικρά παιδιά μεταφέρονται στην πλατεία του χωριού όπου η στάθμη του νερού έχει πέσει. Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί πάνω από 350 άνθρωποι.

Χωρίς ρεύμα και νερό, με το οδικό δίκτυο διαλυμένο και τη λάσπη να «πνίγει» τα περισσότερα χωριά, οι κάτοικοι του Πηλίου προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται μετά τη θεομηνία. Ζαγορά, Μακρυχώρι, Πουρί, Χορευτό είναι πλήρως αποκομμένα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές σε Μακρινίτσα, Πορταριά και Μηλίνα.

Συνεχίζονται παράλληλα και οι απεγκλωβισμοί απο θαλάσσης με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. Συνεχείς είναι και οι έρευνες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας με εκπαιδευμένο σκύλο για την εύρεση των δύο νεαρών Αυστριακών που μόλις είχαν παντρευτεί στην αγαπημένη τους παραλία, τα Ποτιστικά.

Κακοκαιρία Daniel: Εφιάλτης δίχως τέλος στη Θεσσαλία, στους επτά οι αγνοούμενοι – Ποια χωριά κινδυνεύουν
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Με τη συνδρομή του στρατού, στήθηκε μέσα σε 24 ώρες μια πτυσσόμενη γέφυρα για να αποκατασταθεί η επικονωνία ανάμεσα στα χωριά του Πηλίου, ενώ σπίτια 150 χρόνων που είχαν αντέξει τόσα χρόνια σε άλλες πλημμύρες, καταστράφηκαν ολοσχερώς, στο Χόρτο Πηλίου.

Παντού λάσπη και καταστροφή. Οι εικόνες από τον Βόλο είναι αποκαρδιωτικές, με τους κατοίκους να προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους ώστε να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς. Η έλλειψη νερού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την πόλη, καθώς οι κατοικοι σχηματίζουν ουρές στα φορτηγά που μοιράζουν μπουκάλια με πόσιμο νερό.

Πλημμυρισμένο είναι και το τμήμα έρευνας που Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτίριο Τσαλαπάτα, με τη στάθμη του νερού να έχει φτάσει μέχρι και το 1,5 μέτρο, ενώ συνεχίζεται η απάντληση υδάτων.

Πηνειός: Ποια χωριά κινδυνεύουν

Το βλέμμα στον Πηνειό έχουν την ίδια ώρα οι Αρχές, με τη στάθμη να έχει ξεπεράσει πλέον τα 10 μέτρα. Ο ποταμός που έχει υπερχειλίσει απειλεί χωριά του δήμου Τεμπών, όπως: το Μακρυχώρι, τους Γόννους, τον Ευαγγελισμό. Κάτω απο την κοιλάδα των Τεμπών, κινδυνεύει ο οικισμός του σιδηροδρομικού σταθμού Ραψάνης, ο Πυργετός, ο Παλαιόπυργος και η Κουλούρα. 

Στον δήμο Τυρνάβου επι ποδός βρίσκονται στον οικισμό Βρυότοπο, Ροδιά και Αμπελώνας. Στον δήμο Αγιάς ανησυχία υπάρχει στον οικισμό Αλεξανδρινή. Στη Λάρισα κινδυνεύει ο οικισμός Φαλλάνη, το Κουλούρι και η βιομηχανική περιοχή. Στα Τρίκαλα κινδυνεύουν οι οικισμοί Παραπόταμος, Διπόταμος, Μεγάλα Καλύβια, Γεωργιανάδες, Φαρκαδόνα και Κεραμίδι. Στο επίκεντρο είναι φυσικά και η Πηνειάδα. 

Οι Αρχές προχώρησαν το πρωί σε διακοπή κυκλοφορίας στο ρεύμα ανόδου της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τα όρια του νομού Φθιώτιδας μέχρι την Πιερία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΠΗΓΗ

Check Also

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της κόντρας για τα sms και οι ανακοινώσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Η προσέλευση ήταν μαζική …

Hide picture