Κακοκαιρία Daniel: Απόγνωση στον Θεσσαλικό Κάμπο – Μετρούν τις πληγές τους οι πολίτες

Απόγνωση και καταστροφή επικρατεί στον Θεσσαλικό Κάμπο μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Μια τεράστια χωματερή και συνάμα νεκροταφείο χιλιάδων ζώων είναι η πλημμυρισμένη περιοχή. Τα νερά έχουν υποχωρήσει, αφήνοντας λάσπη και τόνους κάθε λογής σκουπιδιών από τα διαλυμένα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες. Κυρίως όμως τα πνιγμένα ζώα που τόσες ημέρες έχουν αποσυντεθεί μέσα στα λιμνάζοντα ύδατα.

Την ίδια ώρα κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στα Τέμπη συνεχίζεται η αγωνία των κατοίκων για την αντοχή των αναχωμάτων του Πηνειού.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη, 05/09 έως σήμερα Τετάρτη έχει λάβει 11.409 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 4.592 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας, καθώς οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις είναι μεγάλες. Το πιο σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η περισυλλογή των νεκρών ζώων. Μόνο στην περιοχή του Παλαμά εκτιμάται ότι είναι 5000 τα νεκρά ζώα. Θα πρέπει τουλάχιστον να συγκεντρωθούν και να καούν το συντομότερο, όπως λένε οι άνθρωποι, γιατί αποτελεί μία υγειονομική βόμβα.

Έχει έρθει σε συμφωνία η Περιφέρεια Θεσσαλίας με εργολάβους οι οποίοι θα τα μεταφέρουν σε άλλες περιοχές, εκεί δηλαδή που υπάρχει δυνατότητα ή να καίγονται ή να γίνεται υγειονομική ταφή, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το ζητούμενο όμως είναι να ξεκινήσει η διαδικασία. Αυτό λέει ο Δήμος Παλαμά, ότι θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει το συντομότερο από τη στιγμή που έχουν αποτραβηχτεί τα νερά.

Στον Παλαμά, την κωμόπολη των 6.000 χιλιάδων κατοίκων, αφού οι άνθρωποι πήγαν να σώσουν και να καθαρίσουν τα σπίτια τους, έσπευσαν να δουν τι γίνεται με τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες φυσικά καταστράφηκαν κι αυτές. Η δυσοσμία είναι διάχυτη παντού, ενώ το ζήτημα του νερού προβληματίζει. Υπάρχουν μάλιστα πολίτες που έχουν αναφέρει ότι έχουν βγάλει εξανθήματα.

Στη Θεσσαλία, από τα 21 χωριά που πλημμύρισαν, τα 7 (Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς) δεν έχουν οδική πρόσβαση, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος που συνδέει τα Τρίκαλα με τη Λάρισα μέσω Φαρκαδόνας.

Καλύτερη είναι η κατάσταση στον Άγιο Θωμά Λάρισας όπου γίνονται συνεχώς αντλήσεις. Εξακολουθούν βέβαια πολλοί κάτοικοι να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Σήμερα θα ξεκινήσουν τις αυτοψίες τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών. Θα ξεκινήσουν να καταγράφουν τις ζημιές για να μπορεί ο κόσμος να παίρνει το τεχνικό δελτίο και να υποβάλει στη συνέχεια το αίτημά του στην πλατφόρμα, προκειμένου να πάρει τις αποζημιώσεις και τις επιχορηγήσεις που δικαιούται.

Στη Νέα Σμύρνη επίσης τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά. Αντλήσεις κάνουν και οι άνθρωποι του Δήμου και η Πυροσβεστική. Εξακολουθεί όμως να υπάρχει το πρόβλημα στον δρόμο Λάρισας – Κοζάνης που οδηγεί από τη Λάρισα προς τον Τύρναβο, προς τη Γιάννουλη, προς την Κοζάνη και την Ελασσόνα.

Πολλές ζημιές έχει και η σιδηροδρομική γραμμή από τη Λάρισα προς το Βόλο, καθώς έχουν ξηλωθεί οι γραμμές. Υπάρχουν ζητήματα και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου στο νομό Λάρισας αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία.

  • Καλώντας κανείς, ενώ βρίσκεται στην περιοχή της Λάρισας, το 100 θα μπορεί πιέζοντας το ένα να λαμβάνει πληροφορίες για τις εναλλακτικές και ασφαλείς διαδρομές για να κινηθεί είτε από τη Λάρισα προς Θεσσαλονίκη, είτε οπουδήποτε αλλού. Επίσης και σαν εξωτερική γραμμή, αν κανείς βρίσκεται σε άλλο σημείο και θέλει να ταξιδέψει στην περιοχή, μπορεί να καλέσει στο 2410.621578. Είναι το τηλέφωνο στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας για να λάβει πληροφορίες από όπου και αν βρίσκεται.

Τα τελευταία 24ωρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην συνοικία της Γιάννουλης και συγκεκριμένα στις Εργατικές Κατοικίες, της συνοικίας όπου έχει δημιουργηθεί πλέον ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο καθώς πέραν της κοίτης του Πηνειού έχει διαμορφωθεί και μια νέα, δεύτερη, κοίτη, εξαιτίας των νερών που έφτασαν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες. Τα νερά πάντως και εκεί έχουν υποχωρήσει. Σιγά, σιγά άρχισαν να φαίνονται και τα ισόγεια, αν και είναι πλημμυρισμένα. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι το πώς θα φύγουν τα νερά τα οποία έχουν συγκεντρωθεί.

Δείτε εικόνες σοκ από το drone της ΕΡΤ:

Χωρίς ηλεκτροδότηση, έχουν μείνει τμήματα του Βόλου, μεγάλα κεντρικά τμήματα της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων, ενώ πολλές περιοχές δεν έχουν και πόσιμο νερό που παρέχεται κατά διαστήματα σε κεντρικούς τομείς. Στον νομό, έχουν αρχίσει οι αυτοψίες των σχολικών κτιρίων.

Την ίδια ώρα, αρχίζει και πιέζει πολύ η κατάσταση με τα απορρίμματα. Δεν υπάρχει πρόσβαση οδική στο ΧΥΤΑ Λάρισας, καθώς υπάρχουν νερά στους δρόμους που οδηγούν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι και η Λάρισα και η Γιάννουλη και η Αγιά πιέζονται, γιατί εκεί καταλήγουν τα απορρίμματα αυτών των περιοχών, ενώ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και οι βιολογικοί καθαρισμοί.

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα αρωγής για τον νομό Λάρισας, και μέχρι την Παρασκευή και για τις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν.

Την στήριξη της ΕΕ στη χώρα μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες με ποσό που θα φτάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη συνάντησή του στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Έως το τέλος του 2023 αναμένεται να διατεθούν στην Ελλάδα τα πρώτα κονδύλια από το «πακέτο» στήριξης των περίπου 2,3 δισεκ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα.

Διαβάστε ακόμα:

Δήμος Φαρσάλων: Προσπάθειες τηλεφωνικής εξαπάτησης πλημμυροπαθών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΠΗΓΗ

Check Also

«Πειρατές» συνδρομητικής τηλεόρασης: Απολογούνται τη Δευτέρα στον ανακριτή – Πώς δρούσαν

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οδηγήθηκαν σήμερα 11 συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι ανήκουν στη συμμορία των …

Hide picture