Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Ουκρανικό, επιπτώσεις και ελληνοτουρκικά στην ατζέντα

Με ατζέντα τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, τις επιπτώσεις και τα ελληνουτουρκικά, αναχωρεί για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο.

Την προσεχή Τρίτη δε, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο αμερικανικό κογκρέσο.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, και οι διπλωματικοί τους συμβουλοι.

Ειδικά για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε ότι μια τόσο τιμητική πρόσκληση απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

Πρόσθεσε ότι «στις Η.Π.Α. ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει όχι μόνο εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού, ως Πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Μπάιντεν θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά θέματα, είπε ο κ. Οικονόμου. Θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας αλλά όχι μόνο.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήδη ο πρωθυπουργός έχει θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται σταθερότητα.

Θα συζητηθούν, επίσης διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα ενεργειακά.

Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Οικονομου είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή – Δημήτρης Θωμάς

ΠΗΓΗ

Check Also

Ν. Κεραμέως: Η Ελλάδα πλέον έχει μπει δυναμικά στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη

Για τον «αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας» που αναδείχθηκε στο ταξίδι της κυβερνητικής αποστολής στις ΗΠΑ, …