Εκλογές 2023: Πόλωση και αντιπαράθεση εφ΄ όλης της ύλης στο δρόμο προς τις κάλπες

Δεκατρείς ημέρες έμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες και η προεκλογική αντιπαράθεση έχει οξυνθεί με αλληλοκατηγορίες και μεγάλη πόλωση, ενώ τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη 10/5.

Τρία νέα μέτρα ενίσχυσης μεγάλων κοινωνικών ομάδων ανακοίνωσε χθες από την Ελευσίνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ. Πρώτον, όποιο σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα έχει επιπλέον έκπτωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ. Δεύτερον, μονιμοποιείται το Freedom Pass, δηλαδή κάθε νέος θα παίρνει 150 ευρώ, όταν θα γίνεται 18 ετών. Και τρίτον, εξήγγειλε την αύξηση του επιδόματος τέκνων για τους δημοσίους υπαλλήλους και τον εξορθολογισμό του ενιαίου μισθολογίου.

Η χθεσινή εξειδίκευση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, φέρνει μπροστά την κοινωνική ατζέντα, καθώς το κοινωνικό κράτος θεωρείται από τον πρωθυπουργό από τις βασικές προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, διαμηνύουν από τη γαλάζια παράταξη, την ώρα που επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι είναι πλήρως κοστολογημένες όλες οι εξαγγελίες. Πρόκειται για μέτρα εξαρχής ενταγμένα στο πρόγραμμα της ΝΔ και κοστολογημένα εντός της περιμέτρου των 9 δισ. ευρώ που έχει κατατεθεί και στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου.
«Παρουσιάσαμε ένα καλά σχεδιασμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία με άξονες την παραγωγική, την κοινωνική, την πράσινη και ψηφιακή, τη δίκαιη και την ισχυρή Ελλάδα. «Έχουμε στόχο να ενισχύσουμε το εισόδημα των Ελλήνων. Δεσμευόμαστε για αύξηση του μέσου μισθού κατά 25%, του κατώτατου στα 950 ευρώ, περαιτέρω μείωση της φορολογίας, νέα αύξηση των συντάξεων, παράλληλα με μία δέσμη τολμηρών πολιτικών για την Υγεία την Παιδεία, την Κοινωνική Συνοχή» είπε ο Κυριάκος Μητοτσοτάκης.

Όμως τη συνέχιση αυτής της πορείας, ο πρωθυπουργός επιμένει να τη συναρτά με την αυτοδυναμία της ΝΔ «για να μπορέσουμε να έχουμε την ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές» ενώ απορρίπτει «νεφελώδη σχήματα συνεργασίας» που οδηγούν τη χώρα «είτε στην καθήλωση είτε στην οπισθοδρόμηση». Την ίδια ώρα ολοένα και πιο έντονα είναι τα πυρά και προς το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη που -όπως λέει- διολισθαίνει όλο και πιο πολύ προς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως με το ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο προτάσεων, σε κάποια θέματα υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, όπως πχ στην αλλαγή του άρθρου 16 για τη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Με δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προεκλογικές του δεσμεύσεις,απάντησε ο Αλέξης Τσιπρας στη συνέντευξη που έδωσε σε 8 περιφερειακά κανάλια και στα social media. «Βλέπει ότι χάνει και μέσα στον πανικό του κάνει διορθώσεις στο πρόγραμμά του, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εξαθλίωσε τη μεσαία τάξη και προειδοποίησε ότι έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών, καθώς 700.000 ακίνητα ενυπόθηκα έχουν περάσει από τις τράπεζες στα funds. «Είναι αστείο να μας εγκαλεί εμάς που νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά, γνωρίζουμε τι σημαίνει δημοσιονομική σταθερότητα. Υπάρχουν προτεραιότητες. Είναι αλλιώς να θες να κόβεις φόρους στους πλούσιους και άλλο να θες χαμηλότερους έμμεσους φόρους να μη λεηλατείται το εισόδημα της μεσαίας τάξης που έχει γίνει πια εφιάλτης το σούπερ μάρκετ. Το ζήτημα των εκλογών δεν έχει να κάνει αν είσαι Δεξιός, Αριστερός, Κεντρώος, έχει να κάνει με την πολιτική Μητσοτάκη που θα διαλύσει τη μεσαία τάξη. Αν έχουμε άλλα 4 χρόνια Μητσοτάκη, δεν θα έχουμε μεσαία τάξη. Θα έχουμε πολύ φτωχούς και πολύ πλούσιους στη χώρα», είπε.

Από την Κοζάνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ισχυρό μήνυμα αλλαγής των συσχετισμών. Επανέλαβε πώς το δίλημμα της κάλπης είναι Μητσοτάκης ή αλλαγή, παρουσίασε ως βάση συνεννόησης για μια προοδευτική κυβέρνηση τα 11 σημεία του Συμβολαίου Αλλαγής, ενώ απευθύνθηκε και στον Νίκο Ανδρουλάκη παραπέμποντας στον Ανδρέα Παπανδρέου.«Έναν αντίπαλο είχε ο Ανδρέας, τη δεξιά, δεν είχε διμέτωπο. Δεν είχε μέτωπο με Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις. Απλώνω τα χέρια στις προοδευτικές δυνάμεις, γιατί μέτωπο έχω με τη χειρότερη δεξιά κυβέρνηση που έχει περάσει από τον τόπο τα 49 χρόνια της Μεταπολίτευσης κι αυτή είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ. Τσίπρας από την Κοζάνη.

Αποτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης καταλόγισε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτηρίζει τα μεγάλα κόμματα συνένοχους στα εγκλήματα των πλειστηριασμών και της υπερχρέωσης των νοικοκυριών. Προσπάθεια Μητσοτάκη να εξαφανίσει κάθε κόμμα που δεν τον βολεύει, βλέπει ο Κυριάκος Βελόπουλος, της ενότητας της Αριστεράς υπεραμύνθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ειδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Κοζάνη κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και αναξιοπιστία. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε χρέος να αγωνιστούμε απέναντι σε δύο συστήματα εξουσίας που διχάζουν τον ελληνικό λαό,αγωνίζονται μόνο για τις καρέκλες και επιτίθενται με θράσος στη δημοκρατική παράταξη. Καλώ να ακουμπήσουν τις ελπίδες τους και τις αγωνίες τους στην αξιοπιστία της Δημοκρατικής παράταξης και όχι στο λαικισμό και τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία της λαικής κατοικίας,τις σχολικές υποδομές και την αντισεισμική προστασία,παρουσίασε στο Γκάζι ο γγ του ΚΚΕ, ο οποίος κατηγόρησε τα κόμματα που κυβέρνησαν για συνενοχή στο έγκλημα των πλειστηριασμών και υποκριτικό όψιμο ενδιαφέρον. «Όλοι μαζί θέλουν να κρύψουν ότι οι πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν μετά τις εκλογές,όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε: «Η κάλπικη αντιπαράθεσή τους προσπαθεί να συγκαλύψει ότι όλοι είναι συνένοχοι στο έγκλημα».

Πολιτικό ξεπεσμό και υποκριτική κοκορομαχία χρεώνει σε ΝΔ ,ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ,ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος περιόδευσε στη Λάρισα. Όπως είπε: «Έπρεπε να περιχαρακώσουν το κομματικό τους ακροατήριο και βρήκαν τον πιο χυδαίο τρόπο να υβρίζουν ο ένας τον άλλον. Εμείς δεν θα μπούμε ποτέ σε αυτή τη λογική».

O Γιάνης Βαρουφάκης, έκλεισε την περιοδεία του σε Ήπειρο – Ιόνια Νησιά στην Κέρκυρα. «Το “ΟΧΙ” που έβαλε το ΜέΡΑ25 στη Βουλή, δεν είναι απλά ένα “όχι” στους δανειστές, αλλά ένα “όχι” σε όσους λεηλατούν την χώρα, στους ολιγάρχες των σούπερ μάρκετ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σε όλους αυτούς που μας καταστρέφουν», τόνισε και συνέχισε μιλώντας για τις τρεις «χρυσές χήνες» της ολιγαρχίας, ήτοι χρηματιστήριο ενέργειας, υπερταμείο και «Ηρακλής». «Το ΜεΡΑ25 θέλει να τους καταργήσει και στη θέση τους να θεσμοθετήσει εναλλακτικούς μηχανισμούς που λειτουργούν για τους πολλούς», υποσχέθηκε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΠΗΓΗ

Check Also

Σπύρος Πνευματικός: Το πρώτο μήνυμα μετά τις εξελίξεις – «Ζητώ συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά»

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από την Αιδηψό ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος βουλευτής …

Hide picture