Δ. Κουτσούμπας από Άρτα: Ασπίδα για το σήμερα, ελπίδα για το αύριο είναι το ΚΚΕ

Πολιτική ομιλία πραγματοποίησε στην Άρτα ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, το βράδυ της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου.

Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας: «Η ανησυχία, ο προβληματισμός, η λαϊκή οργή σε μια επιλογή πρέπει να καταλήξουν: Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ! Ναι, τώρα είναι η ώρα να πορευτούμε μαζί! Να πάρετε όλοι και όλες τη θέση σας δίπλα στο ΚΚΕ στους αγώνες, σε όλες τις μάχες παντού και στις εκλογές με τη στήριξη των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ. Μόνο έτσι μπορούμε να ξαναφέρουμε την ελπίδα, την αισιοδοξία. Για να ανασάνει ο λαός από τη σημερινή μαυρίλα.

Γιατί η ελπίδα του λαού δε θα έρθει από τα “πάνω”, από τα παζάρια που δίνουν και παίρνουν στο αστικό πολιτικό σύστημα για το πού, στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ, ή σε ποιον εκλεκτό του κεφαλαίου, στον Μητσοτάκη ή στον Τσίπρα θα καταλήξει η σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής, για να συνεχίσει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο που τσακίζει τους πολλούς για τα κέρδη των λίγων, των εκμεταλλευτών.

Η ελπίδα δυναμώνει όσο δυναμώνει “κάτω” η εργατική λαϊκή οργάνωση, η πάλη και η διεκδίκηση που ακυρώνει τα κάλπικα διλήμματα των άλλων, βγάζει από τη μέση τα εμπόδια, και βέβαια δε σταματάει μπροστά στην κάλπη, ούτε έξω απ’ το Μαξίμου.

Συνεχίζεται ορμητικά και βάζει σημάδι το ίδιο το σύστημα και την εξουσία του, για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος και αυτό τον δρόμο σάς καλούμε να τον βαδίσουμε μαζί. Είναι και ελπιδοφόρος και ρεαλιστικός, γιατί ρεαλιστικό είναι ό,τι συμφέρει το λαό και όχι τί συμφέρει το κεφάλαιο.

Κι ας αφήσουν τα μαθήματα περί ρεαλισμού τα κόμματα της αστικής διαχείρισης η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ κι από κοντά και τα παπαγαλάκια του συστήματος. Χορτάσαμε απ’ αυτά! Ο δικός τους ρεαλισμός θέλει τις λαϊκές ανάγκες να ασφυκτιούν μέσα στα όρια και τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, γιατί εκεί υπάρχει άπλετος χώρος μόνο για τα κέρδη και τα προνόμια των καπιταλιστών».

Ακολούθως ανέφερε πως: «Όταν λοιπόν σήμερα, μαζί με τον άνεργο, πεινάει κι αυτός που δουλεύει, γιατί η ακρίβεια εξανεμίζει το εισόδημα, δεν περιμένεις να σου γεμίσει το καλάθι των γιορτών ο Γεωργιάδης με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και τους βιομηχάνους στα τρόφιμα που σκάνε από τα κέρδη. Διεκδικείς ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση των άδικων φόρων για να πάρει ανάσα ο λαός.

Όταν η λαϊκή οικογένεια χάνει το σπίτι της στους πλειστηριασμούς και πνίγεται από τα χρέη και τα δάνεια, δεν περιμένεις να προκύψει οτιδήποτε θετικό από τις υποκριτικές εκκλήσεις της κυβέρνησης στους τραπεζίτες. Μπαίνεις μπροστά για να ακυρώσεις τα σχέδιά τους, απαιτείς διαγραφή χρεών και ματαίωση των πλειστηριασμών.

Όταν σου λένε μάθε να ζεις με τις σύγχρονες μορφές φτώχειας, όπως η ενεργειακή, γιατί εκεί μας έχει οδηγήσει η απελευθέρωση της ενέργειας, η στρατηγική του κεφαλαίου για την “πράσινη ανάπτυξη” με την απολιγνιτοποίηση, αλλά και οι κυρώσεις στη Ρωσία που πληρώνει ο λαός.

Δεν περιμένεις να κερδίσεις κάτι από το εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο και τη μεταφορά του LNG, από το οποίο, όπως με θράσος παραδέχονται οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών, τρίβουν τα χέρια τους γιατί θα πλουτίσουν, αλλά διεκδικείς άμεσα μέτρα ανακούφισης και κυρίως προβάλλεις το πιο ουσιαστικό: η χώρα σου να αξιοποιήσει με σχέδιο όλες τις μορφές ενέργειας που διαθέτει και η ενέργεια να πάψει επιτέλους να είναι εμπόρευμα».

Επίσης ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε πως: «Και μαζί με όλα αυτά που χρειάζεται να συζητήσουμε και κυρίως να διεκδικήσουμε, ας κάνει και ο καθένας το λογαριασμό, τι πραγματικά τον συμφέρει, αλλά κυρίως, ας υπολογίσει στις αποφάσεις του ποιος είναι μαζί του και ποιος είναι απέναντι από τα πραγματικά του συμφέροντα.

Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, πως την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κονταροχτυπιούνταν τις προάλλες στη Βουλή και έδιναν εξετάσεις για το ποιος είναι καλύτερος υπηρέτης των εφοπλιστικών συμφερόντων, με τον έναν να κόβει και τον άλλον να ράβει, υπέρ της «εθελοντικής φορολογίας» των εφοπλιστών, των κατά τ’ άλλα μεγάλων πατριωτών ευεργετών.

Όλοι τους απέρριπταν, χωρίς καμιά συζήτηση, την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην ύδρευση, στις τηλεπικοινωνίες, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Μέσα σε δύο εβδομάδες η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απέρριψαν χωρίς συζήτηση πέντε τροπολογίες που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ για την ανακούφιση του λαού!

Την τροπολογία για την παύση των πλειστηριασμών σε βάρος της πρώτης κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών στρωμάτων, την απέρριψαν!

Την τροπολογία για την επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, την απέρριψαν!

Την τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών ατομικής ασφάλισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ που θα ανακούφιζε πολλούς βιοπαλαιστές αγρότες, την απέρριψαν!

Την τροπολογία για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, όπως προβάλλουν με τον ηρωικό αγώνα τους οι εργάτες της επιχείρησης, την απέρριψαν!

Όμως εμείς δεν σταματάμε εκεί. Δίνουμε τη μάχη μέσα στον λαό, γιατί αν κάτι θετικό μπορεί να προκύψει, αυτό θα συμβεί μόνο από τη δική του δράση και κινητοποίηση σε συμπόρευση με το ΚΚΕ. Γι αυτό και συνεχίζουμε».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ είπε στη διάρκεια της ομιλίας του: «Γιατί όταν μικρά παιδιά ξεκινούν για το σχολείο και δεν γυρίζουν ποτέ στο σπίτι, τότε δεν ψάχνεις για τις ευθύνες των ανεύθυνων, βγαίνεις αμέσως στο δρόμο για τη ζωή των παιδιών σου και απαιτείς σύγχρονα και ασφαλή σχολεία με ευθύνη του κράτους.

Όταν ο αυταρχισμός και η καταστολή, μαζί με τα δικαιώματά σου, πυροβολεί εν ψυχρώ και 16χρονα παιδιά, γιατί έτσι εδραιώνεται η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που έχει τη σφραγίδα όλων τους, ακόμα και αν στην αρχή παγώνεις, στο τέλος βρίσκεις το κουράγιο να σηκώσεις ανάστημα. Κλείνεις την πόρτα στον κοινωνικό αυτοματισμό και το ρατσισμό που βάζει στο ζύγι τις ζωές μικρών παιδιών, και τελικά βλέπεις τον πραγματικό ένοχο και αποφασίζεις να παλέψεις ενάντια σε αυτόν.

Αλήθεια, σαν πολλά δεν μαζευτήκαν; Παιδιά πυροβολούνται στο δρόμο, παιδιά σκοτώνονται μέσα στο προαύλιο του σχολείου τους, παιδιά κακοποιούνται στις διάφορες Κιβωτούς του “Τρόμου”.

Πολλά τραγικά περιστατικά και ταυτόχρονα πολλές αποδείξεις μαζεύονται, για το ότι αυτό το σάπιο σύστημα και το κράτος του, το οποίο έχει πετάξει από πάνω του την ευθύνη για την προστασία της ζωής του παιδιού, δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί πλέον. Μπορεί μόνο να ανατραπεί. Γι’ αυτό δεν κάνεις πίσω, ούτε λες δεν με αφορά, μπαίνεις μπροστά, “έχεις το νου σου στο παιδί”, όπως λέει και το τραγούδι, αλλά και συνεχώς σκέφτεσαι για το πώς “πρέπει να σωθεί το παιδί”».

Επίσης ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως: «Οι εργαζόμενοι της χώρας μας ψάχνουν την πρόοδο και δεν την βρίσκουν, ούτε στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν, ούτε στην αντιπολίτευσή του τα τελευταία χρόνια, όπου, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, έβαλαν πλάτη στη ΝΔ, ψηφίζοντας το 50% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι εργαζόμενοι ψάχνουν την πρόοδο και δεν την βρίσκουν ούτε στην αντιδραστική ΕΕ που έχει κάνει σημαία τον αντικομμουνισμό. Δεν τη βρίσκουν ούτε στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που υλοποίησαν και ως κυβέρνηση. Ψάχνουν την πρόοδο και δε τη βρίσκουν στο σάπιο σύστημα της βαρβαρότητας, τον καπιταλισμό.

Την πρόοδο τη βρίσκουν μόνο μέσα στον λαό, στους αγώνες του για μια καλύτερη ζωή. Κι εκεί συνήθως, βρίσκει κανείς μόνο τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές, που χωρίς να υπολογίζουν κόπο και εμπόδια, δίνουν τη μάχη για τη χειραφέτηση του λαού.

Σε όλους αυτούς λοιπόν απευθυνόμαστε, στα μεγάλα τμήματα του λαού που βλέπουν στο ΚΚΕ αξιοπιστία, μαχητικότητα, συνέπεια, κόντρα στον καιρό. Γιατί εμείς «καβάλα πάμε στον καιρό»!

Ναι, αυτοί είμαστε! Ασπίδα για το σήμερα, ελπίδα για το αύριο είναι το ΚΚΕ, που με την πολιτική του πρόταση δίνει διέξοδο στο λαό. Τέτοιο πρόγραμμα έχει το ΚΚΕ, τέτοια πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας».

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος

ΠΗΓΗ

Check Also

Αλ. Τσίπρας σε PES: Η καταρράκωση του κράτους δικαίου δεν είναι ένα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα

Στις «εξαιρετικά σοβαρές και αλληλένδετες κρίσεις», την κρίση ακρίβειας, την ενεργειακή και την κλιματική κρίση, …

Hide picture