Δ. Καιρίδης στο Πρώτο: Ανησυχητική η σταδιακή καλλιέργεια της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών στην τουρκική κοινή γνώμη (audio)

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο Τούρκος Πρόεδρος σκοπεύει να θέσει στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης σημείωσε πως καθώς βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Τουρκία και η δημοτικότητα του Ερντογάν φθίνει, οι εκπρόσωποι του καθεστώτος και προφανώς ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν επιμένουν σε αυτή την προκλητική ρητορεία.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο τόνισε «προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα κάνει αυτό το δώρο στον Κ. Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του Ερντογάν».

Συγκεκριμένα, αυτή η μεταβλητότητα που παρατηρείται όλο το προηγούμενο διάστημα από τον Τούρκο Πρόεδρο, αποτελεί πρόβλημα για την τουρκική εξωτερική πολιτική, επισήμανε ο κ. Καιρίδης, υποστηρίζοντας ότι «έχει χάσει το παλιό της γραφειοκρατικό, θεσμικό βάρος και έχει συγκεντρωθεί απόλυτα στα χέρια ενός ηγέτη ο οποίος αλλάζει γνώμη ανά πάσα στιγμή και ο οποίος σε κάθε περίπτωση υποτάσσει την εξωτερική πολιτική στις εσωτερικές πολιτικές του ανάγκες και σκοπιμότητες ενόψει εκλογών».

«Εάν το κάνει, σε κάθε περίπτωση ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία και θα την αδράξει απόλυτα να παρουσιάσει αναλυτικά την προκλητικότητα της Τουρκίας και να διασυνδέσει τον Ερντογάν, αυτή την ώρα που το κεντρικό ζήτημα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιθετικότητα του Πούτιν, με τον Πούτιν. Διότι αυτά τα έχουμε δει και στο παρελθόν, είχαμε εφησυχάσει και αυτή είναι η κριτική των Πολωνών, των χωρών της Βαλτικής έναντι των Γερμανών και των άλλων στην ρωσική επιθετικότητα, δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Νομίζω ότι θα πάρει τις απαντήσεις που χρειάζεται» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Αναφέροντας ότι «την προηγούμενη εβδομάδα που τόλμησαν να θέσουν θέμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης στην ολομέλεια που ήμασταν με την Ντόρα Μπακογιάννη και τους άλλους συναδέλφους στο Στρασβούργο πήραν τις κατάλληλες απαντήσεις», προσέθεσε πως πρόθεση του Κ. Μητσοτάκη στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι «να μην πάει ως γκρινιάρης αλλά με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας, της Ελλάδας, η οποία θέλει και παίζει ρόλο ευρύτερο στα συμμαχικά».  Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, ο Πρωθυπουργός προτίθεται να μιλήσει για τον μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ, για τον πόλεμο της Ουκρανίας, για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας και για τα ευρύτερα ζητήματα, προκειμένου να συμβάλει και η Ελλάδα στον ευρύτερο διάλογο προφανώς θέτοντας εάν χρειαστεί και το ζήτημα της Τουρκίας.

«Αλλά η τακτική πρέπει να είναι μιας Ελλάδας η οποία δεν ασχολείται μόνο με τα διμερή, συμμετέχει ενεργά σε αυτά που απασχολούν τους άλλους και συνδέει το ελληνικό με το ευρύτερο» είπε ο κ. Καιρίδης.


«Εγώ δεν έχω ανησυχία για κάποια άμεση εφαρμογή αυτών που λέει ο Οκτάι. Αυτό όμως που ανησυχεί είναι ότι καλλιεργείται σταδιακά στην τουρκική κοινή γνώμη και σε βάθος χρόνου μια εντύπωση αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά. Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο» τόνισε ο κ. Καιρίδης, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί «δηλητηριάζεται διαρκώς η επιρρεπής στον εθνικό λαϊκισμό τουρκική κοινή γνώμη για λόγου πολιτικής σκοπιμότητας στην ουσία με μια περαιτέρω κλιμάκωση που δεν εδράζεται πουθενά στο Διεθνές Δίκαιο», γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι επί 100 χρόνια δεν το έθεσαν. «Για 100 χρόνια δεν έθεσαν ζήτημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας, ξαφνικά πέρσι με την περίφημη επιστολή στον ΟΗΕ το έκαναν, που δείχνει ότι επειδή έχουν αδύναμη νομική βάση στην βασική και μόνη διαφορά που έχουμε της οριοθέτησης διαρκώς επιχειρούν να μεγαλώνουν την ατζέντα, να προσθέτουν ζητήματα πιστεύοντας ότι έτσι μπορούν να πιέσουν την Ελλάδα να υποχωρήσει από το Διεθνές Δίκαιο. Δεν το έκανε 50 χρόνια, δεν πρόκειται να το κάνει, είναι μια λάθος τακτική η οποία έχει κόστος εντέλει και για τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή» κατέληξε ο κ. Καιρίδης.

ΠΗΓΗ

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ: Ο διεθνής διασυρμός της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα

Στο θέμα των παρακολουθήσεων αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Συγκεκριμένα τονίζει …