Δίκη για Μάτι: Αναβιώνει ο εφιάλτης μέσα από τις καταθέσεις – Πρώτη απόφαση αποζημίωσης συγγενών

Ελήφθη η πρώτη απόφαση για την αποζημίωση θυμάτων από το ελληνικό Δημόσιο, βάσει της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε αποζημίωση 300.000 ευρώ σε πέντε συγγενείς νεκρής 77χρονης κατοίκου Nέου Bουτζά. Το δικαστήριο αναγνώρισε ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το γεγονός ότι δεν πραγματοποίησε έγκαιρη εκκένωση των κατοίκων του Νέου Βουτζά, έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα. Εκκρεμούν πολλές ακόμη αγωγές.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συγκλονιστικές καταθέσεις των συγγενών των 104 νεκρών και των εγκαυματιών που έζησαν τον εφιάλτη στην εθνική τραγωδία του Ματιού.

Ο Δημήτρης Κατσουλάκης έχασε όλη του την οικογένεια. Τον 24χρονο αδερφό του, την 47χρονη μητέρα του, τον 50χρονο πατέρα του και την γιαγιά του. Όταν τους έχασε, ήταν 17,5 χρόνων. Είναι ο νεαρότερος μάρτυρας που καταθέτει.

Σώθηκε επειδή έλειπε στην Κρήτη.

«Είχα κατέβει στην Κρήτη. Ήταν τύχη που δεν ήμουν εδώ. Μου ‘ρθε χαρτί σπίτι ότι ήταν απανθράκωση. Δεν ήξερα τίποτα. Ήταν πολύ σκληρό πράγμα. Αυτό το πράγμα ήταν αδιανόητο. Μόνο ένα χαρτί, απανθράκωση. Έπρεπε να το αποδεχτώ. Δεν είχα άλλη επιλογή. Ρωτούσα άλλους ανθρώπους. Από τύχη έλειπα. Θα ‘μουν μαζί τους σήμερα. Δεν υπήρχε βοήθεια από κανέναν. Έπρεπε να κάνουν κάτι μόνοι τους. Άλλοι τα κατάφεραν. Άλλοι δεν τα κατάφεραν. Μετά έπρεπε να βρω τη δύναμη να συνεχίσω», είπε ο Δημήτρης.

Λίγο νωρίτερα είχε καταθέσει η θεία του Δημήτρη, Μαρία Αβραμίδου, που επίσης έχασε πολλά μέλη από την οικογένειά της.

«Από τη μια στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε χωρίς την οικογένειά μας. Έμεινε ένα παιδί ορφανό το οποίο μού είπα, «τι θα κάνω». Την ημέρα της κηδείας ήταν η ημέρα των γενεθλίων του. Είχαμε μπροστά μας 4 λευκά φέρετρα», είπε η κ. Αβραμίδου συγκλονίζοντας το ακροατήριο.

Η Ανδριανή Καλαγιαννάκη έχασε τον γιο, τον αδελφό και τους γονείς της. Έκανε λόγο για δόλο, κυνικότητα και προσωπικές φιλοδοξίες των κατηγορουμένων.

Η διαδικασία συνεχίζεται.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

ΠΗΓΗ

Check Also

ΕΟΔΥ: Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test το Σάββατο 28/01

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού …

Hide picture