Βραχυχρόνια μίσθωση: Οι αλλαγές στη φορολόγηση των ιδιοκτητών

Ξεκίνησε ως οικονομία διαμοιρασμού αλλά πλέον έχει εξελιχθεί σε δυναμικό κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας, με τζίρο που για το 2022 υπολογίζεται στα 3,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το μητρώο της ΑΑΔΕ, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχουν καταγραφεί, είναι 82 ακίνητα για έναν ιδιοκτήτη που τα εκμεταλλεύεται ως φυσικό πρόσωπο και 988 που ανήκουν σε ένα νομικό πρόσωπο.

Πλέον όσοι έχουν περισσότερα από 2 ακίνητα θα αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες. Θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος, φορολόγηση με συντελεστές ατομικής εταιρείας, τέλος παρεπιδημούντων στο 0,5 του τζίρου και επιβολή ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.

Δεν θα επιτρέπονται πλέον τα άτυπα ξενοδοχεία. Σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση, θα πρέπει να διαθέτει αδειοδότηση τουριστικού καταλύματος.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται μέχρι 2 ακίνητα, δεν αλλάζει τίποτα εκτός από την επιβολή του τέλους κλιματικής αλλαγής που θα εφαρμόζεται οριζόντια σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

«Πλέον, κάθε μορφής επαγγελματική δραστηριότητα στη διαμονή θα έχει ανάλογες φορολογικές επιβαρύνσεις με τα ξενοδοχεία και έτσι γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του να διαμορφωθεί ένα υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού στην αγορά, με ίσους όρους», δηλώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Τα μέτρα έχουν ως στόχο αφενός την φορολογική ρύθμιση του κλάδου, αφετέρου την αποθάρρυνση όσων δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με επιπλέον λογιστικές πράξεις προκειμένου να επαναφέρουν τα ακίνητα τους στην μακροχρόνια μίσθωση.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΠΗΓΗ

Check Also

Θ. Αλαμπάση (Γ.Γ. Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ΥΠΟΙΚ) στο Πρώτο για εταιρείες παροχής πιστώσεων: Μπορούν να δώσουν νέα δάνεια και να σωθούν σπίτια (audio)

O νέος νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια, κινείται σε πέντε άξονες προς όφελος των δανειοληπτών, …

Hide picture