Αποθέωση της θεωρίας ότι συχνά η ασφάλεια δεν είναι αυτό που βλέπουμε αλλά αυτό που κατασκευάζουμε

Η υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου έχει δημιουργήσει για μία ακόμα φορά μία συζήτηση διχοτόμησης μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών. Το αφήγημα των μεν και των δε δημιουργεί μία δηλητηριώδη δημόσια σφαίρα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν βοηθά στο να γίνει ένας δημόσιος διάλογος σε λογικό πλαίσιο για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα που είναι η εγκληματικότητα και η ασφάλεια επεσήμανε ο κ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος Διεθνολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ και Διδάσκων στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, υπογράμμισε ότι στο συγκεκριμένο τραγικό γεγονός διαπιστώνουμε για μία ακόμα φορά την αποθέωση αυτού που λέει η κριτική σχολή των διεθνών σχέσεων και της ασφάλειας, δηλαδή ότι ασφάλεια πολλές φορές δεν είναι αυτό που βλέπουμε αλλά αυτό που περιγράφουμε και κατασκευάζουμε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρατράντο υπάρχει ένα διάχυτο αίσθημα από τρία πράγματα: αίσθημα της ανασφάλειας, αίσθημα της ανομίας και το αίσθημα και η ανάγκη να αντικαταστήσω το κράτος. «Κατόπιν αυτού υπάρχει μία πολλή λεπτή κόκκινη γραμμή που κάποιος θα πρέπει να χειριστεί πολύ προσεκτικά ώστε να μην ξεπεραστεί. Διότι αν περάσεις αυτήν την κόκκινη γραμμή δημιουργείς αυτόματα ανακλαστικά ζητήματα, τα οποία αν συσσωρευτούν μετατρέπεις την κοινωνία σε άναρχη ζούγκλα. Ουσιαστικά περνάς από την νεωτερικότητα, όπου το κράτος έχει καλώς ή κακώς το πρωτείο της άσκησης νόμιμης βίας, στην πλήρη αμφισβήτηση του κοινωνικού συμβολαίου για την ασφάλεια. Κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο διότι μπορεί εύκολα να μετατραπεί όπως έχουμε δει στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή σε εμφύλιες συρράξεις».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Η Ρέα Βιτάλη ανοίγει τον φάκελο «Δυσλεξία» στο τελευταίο επεισόδιο της Κεραίας

Η «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη, που μεταδίδεται την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2023, στις 23:00 από την ΕΡΤNEWS και στις 24:00 από την ΕΡΤ1, πραγματεύεται το θέμα της …

Hide picture