Νέο τελεσίγραφο Ραχόι προς Βαρκελώνη

«Ρωτώ επισήμως, κηρύξατε ή όχι ανεξαρτησία». Αυτή η επίσημη ερώτηση – απαίτηση από τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι θεωρείται ότι «λύνει τα χέρια» του για την εφαρμογή του άρθρου 155 που δίνει στην κυβέρνηση της Μαδρίτης δικαιοδοσία να εξαναγκάσει την Καταλονία, «να τηρήσει υποχρεώσεις που απορρέουν από σεβασμό στη νομιμότητα». Επαναλαμβάνοντας με τη σειρά του το αίτημα Ραχόι, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση και για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης των αυτόνομων περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης και της Καταλονίας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μια επιτροπή θα μελετήσει επί έξι μήνες το ισχύον σύστημα αυτονομίας και μετά το κοινοβούλιο της Ισπανίας θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Τις δέουσες διασαφηνίσεις», ζήτησε ο Μαριάνο Ραχόι, μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε εκτάκτως στη Μαδρίτη, με θέμα την «κήρυξη ανεξαρτησίας υπό αναστολή» στην οποία προέβη ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουζντεμόν, ο οποίος πρότεινε να αναβληθεί η διαδικασία ως ευκαιρία για διάλογο.

«Πρόκειται για την ομιλία κάποιου που δεν γνωρίζει ούτε πού βρίσκεται, ούτε πού πάει, ούτε πού θέλει να πάει», κατήγγειλε χθες η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, απαριθμώντας τα «όπλα» που διαθέτει η ισπανική κυβέρνηση βάσει του άρθρου 155:

  • Ακόμη και στην περίπτωση που η κήρυξη ανεξαρτησίας δεν έχει άμεση ισχύ, ενδέχεται, να ανασταλεί από την κυβέρνηση Ραχόι η αυτονομία της επαρχίας, μέτρο που δεν έχει ληφθεί ποτέ μετά το 1934.
  • Η Μαδρίτη έχει ήδη αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών της Καταλονίας.
  • Μπορεί επίσης να επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που θα επιτρέψει στον Ραχόι να κυβερνά με νομοθετικά διατάγματα.
  • Εξάλλου δεν αποκλείεται η σύλληψη του Πουτζντεμόν και του περιβάλλοντός του στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

‘Tiempo muerto’, en la portada de EL PERIÓDICO del 11 de octubre https://t.co/n1PVnrSDD1 pic.twitter.com/Ahmeb4elJS

— El Periódico (@elperiodico) October 10, 2017

Πρόκειται «για νεκρό χρόνο, όχι για αποκήρυξη ή για βήμα προς τα πίσω», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης,
τονίζοντας ότι «η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το τοπικό κοινοβούλιο» και επομένως το έγγραφο που υπογράφηκε χθες από τον Κάρλες Πουτζντεμόν, είναι προς το παρόν μια «συμβολική πράξη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι η χθεσινή ομιλία του πρόεδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ήταν ένα «τέχνασμα», αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες εντός του πλαισίου που τίθεται από το Σύνταγμα της Ισπανίας.

Για «παγίδα» προειδοποιεί η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ισπανίας El Pais, εκτιμώντας ότι ο Πουτζντεμόν δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί τίποτα άλλο εκτός από την ανεξαρτησία και προέβλεψε ότι στο μεσοδιάστημα «θα αποσταθεροποιηθεί οικονομικά και πολιτικά» η Ισπανία. Πρόκειται για «φάρσα», είναι ο τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας El Mundo, ενώ η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου χαιρέτισε την ευκαιρία «για διάλογο και μεσολάβηση», εκτιμώντας ότι «πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ραχόι».

O Πουτζντεμόν «σταμάτησε το ρολόι κατά την αντίστροφη μέτρηση και άφησε στο κενό το 90,19% που κατά το δημοψήφισμα τάχτηκε υπέρ της απόσχισης», γράφει ο καταλανικός Τύπος, σχολιάζοντας ότι «ο ενθουσιασμός μεταξύ των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας μετατράπηκε σε ψυχρολουσία κατά την χθεσινή ομιλία του Πουτζντεμόν, ο οποίος διακήρυξε ανεξαρτησία και στη συνέχεια πρότεινε στο τοπικό κοινοβούλιο να την αναστείλει».

La prensa internacional destaca el gesto de Puigdemont de suspender la declaración de independencia https://t.co/kekHjIqHtw pic.twitter.com/ROPFj9jWbI

— El Periódico (@elperiodico) October 11, 2017

«Πυξίδα το σλοβενικό μοντέλο»

Από τους αυτονομιστικούς κύκλους διαρρέει στο μεταξύ, πως με την τακτική του ο Καταλανός πρόεδρος δείχνει ότι επιλέγει την λεγόμενη «σλοβενική» οδό προς την ανεξαρτησία, σε αναφορά του μοντέλου που πριν από 25 χρόνια ακολούθησε η βαλκανική χώρα που σήμερα έχει ενταχθεί στην ΕΕ.
Η συμμαχία πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών ομάδων Demos, η οποία πρωτοστάτησε στις αρχές του ’90 στις διαδικασίες ανεξαρτησίας της Σλοβενίας, εν μέσω εμφυλιοπολεμικού κλίματος στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κέρδισε στις τοπικές εκλογές και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, στις 25 Ιουνίου 1991. Είχε ωστόσο αναστείλει την όλη διαδικασία για ένα εξάμηνο, εξασφαλίζοντας τα αναγκαία διεθνή ερείσματα για να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της.
Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, είχε ωριμάσει η ιδέα της διάσπασης κάποιων από τα κράτη του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ, με τη Γερμανία να πρωταγωνιστεί διεθνώς υπέρ της απόσπασης των Σλοβένων και των Κροατών από τη Γιουγκοσλαβία.

Πηγή:ΕΡΤ1/Ανταπόκριση Δώρα Μακρή, ΑΠΕ,-ΜΠΕ, El Periodico de Catalunya

Σχετική είδηση:Έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας υπέγραψε ο Πουιτζντεμόν (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Powered by WPeMatico

Check Also

Αμερικανός δικαστής διέταξε την προφυλάκιση της Ρωσίδας η οποία είχε συλληφθεί για κατασκοπεία

Ένας Αμερικανός δικαστής διέταξε σήμερα τη φυλάκιση της 29χρονης Ρωσίδας, Μαρί Μπούτινα εν αναμονή της …